gala_02.jpg

Διαμαρτύρονται οι κτηνοτρόφοι για τις εξελίξεις στον τομέα του γάλακτος. Με ανακοίνωσή τους, τα μέλη του Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγής Ελλάδος και της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδος,

κτηνοτρόφοι από τη Βόρεια Ελλάδα, στην πλειοψηφία τους, υπογραμμίζουν πως «πριν καν συμπληρωθεί 10ήμερο από την ψήφιση του «πολυνομοσχεδίου» του Υπουργείου Ανάπτυξης(…),άρχισαν τα όργανα». Προσθέτουν ότι οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες ρίχνουν τις τιμές κατά ένα ως τρία ευρώ στους γαλακτοπαραγωγούς, μείωση που, φυσικά, δεν περνά στο ράφι του σούπερ μάρκετ και στον τελικό καταναλωτή.

«Προφανώς πρόκειται για παρεξήγηση», υπογραμμίζουν δηκτικά στην ανακοίνωσή τους, προσθέτοντας ότι «ο κ. υπουργός επαγγέλθηκε μείωση της τιμής στο ράφι κατά 30-40 λεπτά. Περιμένουμε να λυθεί η παρεξήγηση», τονίζουν.

Στο ίδιο ύφος, πάντα, καταγγέλλουν ότι παρά το γεγονός πως η ελληνική παραγωγή γάλακτος καλύπτει μόλις το 35% των αναγκών της χώρας, το ότι «πετσοκόβονται» οι τιμές στον Έλληνα παραγωγό ενισχύει γαλακτοπαραγωγούς άλλων χωρών, καθώς η παραγωγή μειώνεται και οι εταιρίες εισάγουν πρώτη ύλη στη χώρα μας.

«Να μην αντιλαμβανόμαστε πόσο άσχημα αισθάνεται εταιρεία που προαναγγέλλει πτώση τιμών (στον παραγωγό πάντα), ενώ έχει να πληρώσει κάτι μήνες; Και τελικά να μην μπορούμε να αντιληφθούμε ότι όσο πιο πολύ μειώνεται η δική μας παραγωγή (που πεισματικά είναι γύρω στο 35-40% των αναγκών μας), τόσο πιο άνετα θα έχουμε την ευχαρίστηση να είμαστε αλληλέγγυοι προς τους άλλους λαούς», τονίζουν στην ανακοίνωση που υπογράφουν ο πρόεδρος της Ένωσης Φυλών Χολστάιν Θανάσης Βασιλέγκας και του Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων Γιώργος Κεφαλάς.

Οι αγελαδοτρόφοι θυμίζουν ότι, από τον Σεπτέμβρη του 2013 έχει καταργηθεί η υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης της πρώτης ύλης στα γάλατα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα και ζητούν από τις ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες να ενημερώνουν το κοινό για τη χώρα προέλευσης με αναγραφή στη συσκευασία, αφού κάτι τέτοιο δεν απαγορεύεται, ώστε ο καταναλωτής «να επιλέγει βάση των προτιμήσεών του». Έτσι, όπως τονίζουν «ο μέσος καταναλωτής θα αντιληφθεί γιατί εκτός της επιμήκυνσης του χρόνου ζωής του παστεριωμένου γάλακτος απαγορεύτηκε και η χρήση του όρου φρέσκο».

Ζητούν, ακόμη, να αναγράφεται η λέξη «τύπου» μπροστά από προϊόντα με τοπωνύμια, όταν το προϊόν αυτό δεν προέρχεται από τη συγκεκριμένη περιοχή, για να μην εξαπατάται το καταναλωτικό κοινό.