metro_erga_1.jpg

Οκτώ χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών του μετρό, δίνεται ανάσα στους μετρόπληκτους επιχειρηματίες.

 

Περί τα 3 με 4 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για την κάλυψη τουλάχιστον για δύο χρόνια των εργοδοτικών εισφορών των καταστηματαρχών.

Τα κριτήρια υπαγωγής στο πρόγραμμα συζητήθηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Δημοσίων Έργων, Στράτου Σιμόπουλου, εκπροσώπων των τριών Επιμελητηρίων της πόλης και του Εμπορικού Συλλόγου, του περιφερειακού διευθυντή του ΟΑΕΔ και εκπροσώπου της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ ο κ. Σιμόπουλος ενημέρωσε τους παραβρισκόμενους για το πρόγραμμα, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει ανάσα για τις επιχειρήσεις που έχουν γίνει αποδέκτες των παρενεργειών των επαναλαμβανόμενων καθυστερήσεων στην εκτέλεση του έργου του μετρό.

Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), Παναγιώτης Παπαδόπουλος την ανακοίνωση, μέσω του ΟΑΕΔ, εργοδοτικών εισφορών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται από τα έργα κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης. «Επανειλημμένα έχουμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τα αρνητικά αποτελέσματα από την αξιομνημόνευτη αργοπορία του έργου, για τις επιχειρήσεις- μέλη του ΒΕΘ που δραστηριοποιούνται κατά μήκος των εργοταξίων του μετρό. Έστω και καθυστερημένα το πρόγραμμα, που μεταξύ άλλων προβλέπει επιδότηση κατά 100% για όσες επιχειρήσεις βρίσκονται σε ισόγεια καταστήματα και κατά 50% σε όροφο, θα προσφέρει ανακούφιση» ανέφερε ο πρόεδρος του ΒΕΘ.

Το πρόγραμμα αναμένεται να τρέξει από το Μάιο, έχει προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 3 εκατ. ευρώ, είναι διετές και αφορά επιχειρήσεις μέλη των τριών επιμελητηρίων. Βασική προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας. Οι φορείς που έχουν στους κόλπους τους επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την κατασκευή του μετρό θα πρέπει να κάνουν την καταγραφή τους προκειμένου να ενημερώσουν τον ΟΑΕΔ. Το εν λόγω πρόγραμμα αφορά επιχειρήσεις μεσαίου και μικρού μεγέθους, αφού ισχύει ο κανόνας de minimis της ΕΕ, που θέτει ανώτατο όριο τις 200.000 ευρώ.