Διαπανεπιστημιακό Επιστημονικό Συμπόσιο διοργανώνει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το Πανεπιστήμιο Τιράνων Αλβανίας, τη Δευτέρα 28 Απριλίου, στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του ΑΠΘ.


Το Συμπόσιο έχει τίτλο «Προοπτικές των σχέσεων μεταξύ του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου των Τιράνων - Perspectives of the relations between Aristotle University of Thessaloniki and University of Tirana».
Η επίσημη έναρξη του Συμποσίου θα γίνει στις 9.00 π.μ., παρουσία του γενικού πρόξενου της Αλβανίας, Ριζά Πόντα.
Το Συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί στα ελληνικά και τα αλβανικά με ταυτόχρονη διερμηνεία, ενώ θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής.
Τρεις θεματικές ενότητες, Οικονομία, Πολιτισμός-Παιδεία και Περιβάλλον, θα απασχολήσουν τους ομιλητές, ένας εκπρόσωπος από τα δύο Πανεπιστήμια για κάθε τομέα.
Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η εδραίωση της συνεργασίας των δύο πανεπιστημίων σε ακαδημαϊκό και ερευνητικό επίπεδο και κατ’ επέκταση η διερεύνηση των προοπτικών συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, με δεδομένη την ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την επικείμενη υποψηφιότητα της Αλβανίας ως μέλους της.
Παλιότερα, το 1998, είχε υπογραφεί Συμφωνία Επιστημονικής Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Τιράνων, η οποία ανανεώθηκε το Μάρτιο του 2012 με ισχύ έως το 2015 και περιλαμβάνει ανταλλαγή διδασκόντων για τη διδασκαλία της αλβανικής και της ελληνικής γλώσσας.
Στο πλαίσιο αυτό το ΑΠΘ οργάνωσε μαθήματα αλβανικής γλώσσας, τα οποία παρακολούθησαν δωρεάν 30 φοιτητές.