Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητά να αλλάξει η σύνθεση της Κυβέρνησης και να εκκαθαριστούν οι ακροδεξιοί θύλακες.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος με αφορμή τη "θύελλα" αποκαλύψεων, που ξέσπασε χθες για τον κ. Μπαλτάκο, ζήτησε την αλλαγή της κυβερνητικής σύστασης και την εκκαθάριση των ακροδεξιών θυλάκων, ώστε να διατηρηθούν οι ισορροπίες και τόνισε πως "η διατήρηση της σταθερότητας της κυβέρνησης απαιτεί μεγάλες κινήσεις".
Ωστόσο δεν είναι λίγα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που εκτιμούν ότι υπάρχει και θέμα Σαμαρά, πέρα από την παραίτηση Μπαλτάκου.
Παρόλα αυτά κανένας δεν είναι διατεθειμένος σε αυτή τη στιγμή που αναγνωρίζονται από τους εταίρους οι προσπάθειες της χώρας και η κυβέρνηση προετοιμάζεται να βγει στις αγορές να αποσταθεροποιήσει το κυβερνητικό σχήμα. Ζητούν όμως να ασκηθεί πίεση στον κ. Σαμαρά ώστε να δώσει εγγυήσεις ότι θα καθαρίσει την κυβέρνηση από ακροδεξιά στοιχεία.
Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ - Αφρικής ότι το ΠΑΣΟΚ και γενικά οι δυνάμεις της δημοκρατικής παράταξης είναι ο προοδευτικός πόλος. "Ο προοδευτικός πόλος πρέπει να ενισχυθεί για να υπάρχουν και οι αναγκαίες ισορροπίες και οι αναγκαίες εγγυήσεις μέσα στην Κυβέρνηση", δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Με αυτή τη δήλωση φαίνεται η προσπάθεια ενίσχυσης του ρόλου του ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση, ενώ διαφαίνεται πως ζητά από τον κ. Σαμαρά να αναλάβει πρωτοβουλίες για να επιστρέψει η ΔΗΜΑΡ στο Κυβερνητικό σχήμα μέσω μιας νέας προγραμματικής συμφωνίας.
Το πιθανότερο είναι ότι η ΔΗΜΑΡ δεν θα ανταποκριθεί θετικά, τουλάχιστον όχι πριν από τις ευρωεκλογές, η πρόσκληση όμως διατηρεί την αξία της.
Οι υπόγειες συνεννοήσεις του κ. Μπαλτάκου με τη Χρυσή Αυγή είναι ένα θέμα που δεν αναμένεται να εκτονωθεί εύκολα, παρά την παραίτηση του γγ της κυβέρνησης. Στη δίνη του κυκλώνα βρίσκονται και οι δύο υπουργοί οι Δένδιας και Αθανασίου, οι οποίοι έσπευσαν να διαψεύσουν τους ισχυρισμούς Μπαλτάκου, αλλά το έδαφος είναι ακόμα σαθρό κάτω από τα πόδια τους.
Κεντρικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι θα ήταν καταστροφικό για την κυβέρνηση να απομακρυνθούν οι δύο υπουργοί, διότι θα δοθεί η εντύπωση ότι έχουν δόση αληθείας όσα άφησε να εννοηθούν εναντίον τους ο κ. Μπαλτάκος.