Λίγο έλειψε να συμπληρωθούν 24 ώρες, από τα γεγονότα της Τούμπας, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Ανδριανός, για να αντιδράσει. Μη γνωρίζοντας την προϊστορία του χουλιγκανισμού, χαρακτήρισε «ντροπή» για το ελληνικό ποδόσφαιρο τα όσα έγιναν, στην αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό.  

 

Ο κ. Ανδριανός έδωσε το “πράσινο φως” για την τιμωρία του ΠΑΟΚ: Παρέπεμψε στους κανονισμούς της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας που προβλέπουν ως 200.000 ευρώ πρόστιμο, ως τέσσερις αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών για τον ΠΑΟΚ και αφαίρεση τριών βαθμών από τα πλέι οφ (για να μη δυσκολευτεί και ο Παναθηναϊκός…)

Εμμέσως πλην σαφώς είπε ότι ο αγώνας δεν θα έπρεπε να ξεκινήσει εφόσον κρινόταν ότι δεν πληρούνταν οι κανόνες ασφαλείας (προφανώς λόγω των καπνογόνων και της δυσοσμίας των γαύρων που πετάχτηκαν στον πάγκο), ενώ προανήγγειλε σύσκεψη με τους προέδρους των ΠΑΕ για μετά το Πάσχα (ελπίζουμε του 2014) και καυτηρίασε τη συμπεριφορά των διεθνών που πρωτοστάτησαν στα επεισόδια εντός του αγωνιστικού χώρου (επιτέλους έπεσε και σε κάτι μέσα)...

Η δήλωση του κ. Ανδριανού:

«Τα όσα συνέβησαν χθες στον αγώνα ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού είναι ντροπή για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η δική μου θέση είναι δεδομένη και την έχω εκφράσει επανειλημμένα στο παρελθόν: υπάρχουν οι κανονισμοί της διοργανώτριας αρχής, τους οποίους όλοι οφείλουν να εφαρμόζουν.

Η ΕΠΟ έχει καταρτισμένους κανονισμούς, και πρέπει να τηρούνται οι προβλέψεις, όπως να μην ξεκινάει ο αγώνας υπό τέτοιες συνθήκες και σε κάθε περίπτωση να διακόπτεται οριστικά ή να εκκενώνονται οι κερκίδες, όταν συμβαίνουν επεισόδια.

Η Δικαιοσύνη και η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως είναι αυτονόητο, θα προχωρήσουν άμεσα σε έρευνα για το πώς μπήκαν μέσα στο γήπεδο κροτίδες, καπνογόνα και άλλα αντικείμενα.

Αμέσως μετά το Πάσχα θα συγκαλέσω σύσκεψη με τους Προέδρους των ΠΑΕ και τους εκπροσώπους των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε όλοι να τεθούν προ των ευθυνών τους.

Πρέπει όλοι να καθίσουμε σε ένα τραπέζι και να μη σηκωθούμε, πριν συμφωνήσουμε σε ένα κοινό πλαίσιο δράσης. Και θέλω εδώ να επαναλάβω για μια ακόμη φορά πως ο νέος Αθλητικός Νόμος θα αντιμετωπίζει τα θέματα οπαδικής βίας με μεγάλη αυστηρότητα.

Σε κάθε περίπτωση είναι απαράδεκτο το φαινόμενο Έλληνες ποδοσφαιριστές να εκδηλώνουν απαράδεκτες συμπεριφορές, όταν μάλιστα αποτελούν μέλη της Εθνικής μας ομάδας. Τι μηνύματα περνάνε στην ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα στα νέα παιδιά που τους θεωρούν πρότυπά τους».

Όπως φαίνεται από τη δήλωση του κ. Ανδριανού, δεν είδε το παιχνίδι, εκτός κι αν θεωρεί επεισόδια το άναμμα πυρσών (το οποίο τιμωρείται με χρηματικό πρόστιμο). Επίσης παίρνει επιεικώς μηδέν στη διαχείριση πλήθους, αφού προτείνει εκκένωση του γηπέδου, κάτω από τις χθεσινές συνθήκες.

Καλά κάνει και ζητά έρευνα για το πώς μπήκαν στο γήπεδο τόσα καπνογόνα, ένα κιλό γαύρος και μια μπανάνα, αλλά το θέμα στο χθεσινό παιχνίδι δεν είναι αυτό. Όσο για τη σύσκεψη για να βρεθεί κοινό πλαίσιο δράσης, αλλά και την εξαγγελία νέου, αυστηρού, αθλητικού νόμου, να του θυμίσουμε ότι προκάτοχος και ομόσταβλός του, ο Γ. Ορφανός, πέρασε τα πάνδεινα ώσπου να αναγκαστεί να κάνει πίσω στο δικό του (αυστηρό) νόμο.

Το θέμα κ. υφυπουργέ δεν είναι να φέρετε στη Βουλή έναν νέο νόμο. Το θέμα είναι να εφαρμόσετε τους υπάρχοντες, από την πρώτη αγωνιστική του επόμενου πρωταθλήματος, με την ίδια αυστηρότητα για όλους, είτε οι πρόεδροι αυτών των ΠΑΕ είναι επιχειρηματίες, είτε υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, είτε ερευνώμενοι από τις αρχές. Κι όταν λέμε “για όλους” εννοούμε για όλους. Και για όσους βάζουν γαύρους στο γήπεδο και για όσους δέρνουν στη φυσούνα (περίπτωση Ριζούπολης) και για όσους κυνηγούν παίκτες με σλιπάκι (περίπτωση Σισέ) και για όσους πετούν καρφιά στον αγωνιστικό χώρο και για όσους δεν στερεώνουν τις πινακίδες και τις παίρνει ο αέρας (περίπτωση Λειβαδιάς) και για όσους έχουν τα γήπεδά τους σε ευάερες περιοχές που ο Βαρδάρης ξεσηκώνει καρεκλάκια (περίπτωση Σταυρούπολης) και για όσους παραδίδουν πλαστά πιστοποιητικά (περιπτώσεις… πολλές) και για όσους κόβουν πλαστά παραστατικά (επίσης πολλές) και για όσους πετυχαίνουν με κόκα κόλα (περίπτωση Αναστασίου) ή με φραπέ (περίπτωση Λεωφόρου) αντιπάλους.

Ο τρόπος που ανακαλύψατε τα γεγονότα της Τούμπας, θυμίζουν τον λαθροκυνηγό με το ελάφι. Που δεν άντεξε και σκότωσε, παρά την απαγόρευση το ελάφι, το φορτώθηκε στους ώμους κι όταν ο δασοφύλακας τον βρήκε και του είπε “τι είναι αυτό”, εκείνος έκανε τον τρομαγμένο, το τίναξε από πάνω του και φώναξε: “Βοήθεια! Ένα ελάφι στο πέτο μου”!  

Δ.Ι.Ασ.