Το χρονικό με τα τελευταία λεπτά του δυστυχήματος πριν από τη βύθιση, την περασμένη Τετάρτη, του φέρι «Sewol», που πραγματοποιούσε δρομολόγιο ρουτίνας νοτίως του λιμανιού Ίντσεον προς το τουριστικό νησί Τζέζου, έδωσε στη δημοσιότητα η νοτιοκορεατική κυβέρνηση.



Το φέρι πραγματοποίησε κλειστή και απότομη στροφή προς το νησί Τζέζου, στα ανοιχτά των νοτίων ακτών της κορεατικής χερσονήσου, στις 8.49 π.μ. και μέσα σε ένα λεπτό άρχισε να παίρνει κλίση.
Ο πρώτος συναγερμός δόθηκε ύστερα από το τηλεφώνημα ενός αγοριού που επέβαινε σε αυτό και το οποίο κάλεσε την Πυροσβεστική στις 8.52 π.μ., τρία λεπτά μετά την τελευταία στροφή που πραγματοποίησε.
Μέχρι τις 8.55 π.μ, ήταν ακυβέρνητο και έγερνε προς τα αριστερά.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, τα λόγια του αγοριού, το οποίο βρίσκεται μεταξύ των αγνουμένων, ήταν: «Σώστε μας! Βρισκόμαστε σε ένα πλοίο που νομίζω ότι βυθίζεται».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, χρειάστηκε να περάσει λίγος χρόνος ώστε να διακριβωθεί για ποιο πλοίο επρόκειτο, καθώς το αγόρι βρισκόταν σε σύγχυση, ενώ επικαλούμενο δηλώσεις μελών του πληρώματος, μετέδωσε ότι ζητούσαν επανειλημμένα από τους αξιωματικούς της γέφυρας να τους απαντήσουν σχετικά με το αν θα έπρεπε να δώσουν εντολή για την εγκατάλειψη του πλοίου, ωστόσο δεν πήραν καμία απάντηση.

Στο οχηματαγωγό «Sewol» επέβαιναν 476 επιβαίνοντες, οι 339 από τους οποίους παιδιά και καθηγητές τους που πήγαιναν εκδρομή.

Μόνο 174 άνθρωποι διασώθηκαν και οι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση ανάσυρσης των σορών από το βυθισμένο πλοίο.
Ο καπετάνιος του πλοίου, Λι Τζουν-σέοκ, 69 ετών, και άλλα μέλη του πληρώματος έχουν συλληφθεί αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για αμέλεια.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ