Πρωτοβουλίες υπέρ της ειρήνης στα Βαλκάνια και την Ευρώπη, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, αναλαμβάνει ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Το Σαράγεβο, ο τόπος όπου έλαβε χώρα η δολοφονία του αρχιδούκα Φερδινάνδου της Αυστροουγγαρίας, πυροδοτώντας την έναρξη των πολεμικών συρράξεων, θα αποτελέσει φέτος για 4 ημέρες, από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου, επίκεντρο φιλειρηνικών εκδηλώσεων πανευρωπαϊκής και παγκόσμιας εμβέλειας.

Στην πρωτεύουσα της Βοσνίας – Εργεζοβίνης έχει προγραμματιστεί από διεθνείς φιλειρηνικές οργανώσεις σειρά πολύμορφων γεγονότων με τίτλο «Από έναν κόσμο πολέμου και βίας σε μια κουλτούρα ειρήνης και μη βίας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκπονεί σχέδιο δράσης για την ειρήνη και τη διεθνή αλληλεγγύη με τίτλο «Σεράγεβο 2014», σε συνεργασία με τις νομαρχιακές οργανώσεις της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων της Μακεδονίας και της Θράκης.

Οι προγραμματιζόμενες εκδηλώσεις, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι ποικίλες – κινηματικές, πολιτικές, επιστημονικές ή πολιτιστικές – και θα έχουν ως κεντρικό θέμα την Ευρώπη και τα Βαλκάνια της ειρήνης και της αλληλεγγύης, σε συνάρτηση με την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε κέντρο φιλειρηνικής εξόρμησης για την ευρύτερη περιοχή.

Για την οργάνωση των εκδηλώσεων αυτών έγινε σήμερα προπαρασκευαστή σύσκεψη στα γραφεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Θεσσαλονίκη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτές, στελέχη της νεολαίας του κόμματος και μέλη του «Ομίλου Φίλων του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς», όπως επίσης και αντιπροσωπεία από το Κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης της Τουρκίας (ODP).

Σημειώνεται ότι η πρωτοβουλία «Σεράγεβο 2014» υποστηρίζεται από αριστερές δυνάμεις και κινήματα των Βαλκανίων και της Ευρώπης.

«Χωρίς βαλκανική πολιτική»

«Είμαστε το μόνο ελληνικό κόμμα που αναπτύσσει πρωτοβουλίες ειρήνης με αφορμή τα 100 χρόνια από την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου», δήλωσε μετά το τέλος της σύσκεψης ο Πάνος Τρυγάζης, συντονιστής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Θεμάτων Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Δυστυχώς, η ελληνική κυβέρνηση στερείται βαλκανικής πολιτικής και δεν αναπτύσσει καμία πρωτοβουλία για την υπόθεση της ειρήνης και της συνεργασίας στα Βαλκάνια, ενώ στηρίζει και αρνητικές εξελίξεις στην περιοχή, όπως η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και στα Βαλκάνια».