marathonios_megas_alexandros_9_20140406_01.jpg

Συνολικά 14.800 δρομείς, ηλικίας 9 έως 85 ετών, πλημμύρισαν τους δρόμους της Θεσσαλονίκης, της Ημαθίας και της Πέλλας, στο πλαίσιο του 9ου Διεθνή Μαραθώνιου «Μέγας Αλέξανδρος».

 

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη «ο κόσμος έχει ανάγκη από τέτοιες διοργανώσεις. Ο αθλητισμός μας ενώνει όλους».

Ο τελικός αριθμός - ρεκόρ των εγγεγραμμένων δρομέων άγγιξε τους 14.800 (περίπου 8.400 συμμετοχές στο Δρόμο Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 5.000μ., 3.300 στο Δρόμο Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 10.000μ., 1.600 στο Μαραθώνιο και 1.500 παιδιά στα 1.000μ. Μαθητών Δημοτικών Σχολείων), με αθλητές από 54 χώρες και πέντε ηπείρους. Μάλιστα, οι 1.000 από τους δρομείς δήλωσαν συμμετοχή μετά το απόγευμα της Παρασκευής (4 Απριλίου 2014), όταν πλέον είχαν εξαντληθεί όλες οι διαθέσιμες θέσεις, με συνέπεια να μην μπορέσουν δυστυχώς να πάρουν αριθμό συμμετοχής.

Μάλιστα η Γενική Γραμματέας Αθλητισμού, Κυριακή Γιαννακίδου, ανέφερε:  «Επέστρεψα χθες, Σάββατο, από επίσημη επίσκεψη στο Παρίσι, όπου επίσης διεξάγεται Μαραθώνιος σήμερα, για να παρευρεθώ στο μεγάλο αθλητικό γεγονός της πόλης μου».

Οι νικητές

Στο Μαραθώνιο δρόμο των 42,195 χλμ. θριάμβευσε ο Κενυάτης Βίκτορ Κιπρόνο Κιμέλι, ο οποίος πέρασε την αψίδα του τερματισμού στο Λευκό Πύργο με χρόνο 2:21:14, επίδοση που θα ήταν ακόμα καλύτερη αν δεν υπήρχαν ισχυροί άνεμοι σε μεγάλο τμήμα της διαδρομή και βροχερός καιρός στο ξεκίνημα, από την Πέλλα προς τη Θεσσαλονίκη.

«Αισθάνομαι πολύ χαρούμενος για τη νίκη μου. Οι καιρικές συνθήκες ήταν δύσκολες, ο πολύ δυνατός άνεμος με δυσκόλεψε και δεν έκανα τον καλύτερο χρόνο που θα μπορούσα. Ήταν όμως μια πολύ όμορφη εμπειρία και θέλω να ξαναέρθω και του χρόνου, για να προσπαθήσω να πετύχω μια επίδοση γύρω στο 2:10 με 2:15. Είχα συμμετάσχει στο Μαραθώνιο ‘Μέγας Αλέξανδρος’ το 2009, τότε είχα τερματίσει 13ος και χαίρομαι που φέτος τα κατάφερα πολύ καλύτερα» δήλωσε ο Κιμέλι.

Στη 2η θέση περιορίστηκε ο νικητής των δύο προηγούμενων ετών, ο Αιθίοπας Τέκλου Γκέτου Μεταφέρια (2:26:33), που προπορευόταν από νωρίς και επιχείρησε να επιταχύνει γύρω στο 25ο χιλιόμετρο, αλλά σύντομα έμεινε από δυνάμεις και δεν μπόρεσε να κρατηθεί στην κορυφή μετά το 30ό χιλιόμετρο.

Την τριάδα του βάθρου στο Μαραθώνιο ανδρών συμπλήρωσε ο Κυριάκος Συμιριώτης, με χρόνο 2:33:24. 

«Ήταν στόχος μου να ανέβω στο βάθρο και να πετύχω ατομικό ρεκόρ, πράγμα το οποίο πέτυχα, αν και περίμενα να κάνω χρόνο 5 λεπτά πιο κάτω, αλλά είχαμε πολύ ισχυρό αντίθετο άνεμο σε μεγάλο κομμάτι της διαδρομής» τόνισε ο κ. Συμιριώτης.

Στο Μαραθώνιο των γυναικών, η Μάγδα Γαζέα επιβεβαίωσε τον τίτλο του φαβορί και πρώτευσε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, με χρόνο 2:47:07, έστω και αν δεν κατάφερε να κατέβει κάτω από τις 2 ώρες 41 λεπτά και να πετύχει νέο ατομικό ρεκόρ, όπως θα ήθελε.

Την 37χρονη Ελληνίδα πρωταθλήτρια πλαισίωσαν στην τριάδα των νικητριών οι Ρουμάνες Λούκα Μαρία Μαγκνταλένα (ήταν 2η και στον αντίστοιχο περσινό αγώνα) με χρόνο 2:53:46 και Αλίνα Νιτουλεάσα (νικήτρια το 2012) με 2:59:54.

«Τίποτε δεν θα μπορούσε να χαλάσει αυτή την υπέροχη γιορτή της γενέτειράς μου, της Θεσσαλονίκης! Είχαμε κόντρα άνεμο για 20 χιλιόμετρα, αλλά είμαι πολύ χαρούμενη που τερμάτισα μπροστά σε ένα τόσο όμορφο πλήθος. Εύχομαι όλοι όσοι μας χειροκρότησαν να είναι του χρόνου μέσα στον αγώνα, να τρέξουν μαζί μας! Αυτή η διοργάνωση πηγαίνει κάθε χρόνο και καλύτερα και αξίζουν συγχαρητήρια στους ανθρώπους που την στηρίζουν», δήλωσε η κ. Γαζέα.

Δείτε με κλικ εδώ όλα τα αποτελέσματα.

Οι νικητές στους δρόμους Υγείας

Στο Δρόμο Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 10.000μ., νικητής αναδείχθηκε ο Δήμος Μαγγίνας με χρόνο 31:01, τον οποίο ακολούθησαν στο βάθρο ο Γιώργος Καραβίδας (32:01) και ο Στάθης Μαυριδόπουλος (33:46). 

«Αυτή ήταν η τρίτη συμμετοχή μου στα 10.000 μ. του Μαραθωνίου ‘Μέγας Αλέξανδρος’ και το τρίτο μετάλλιο που κατακτώ, έχοντας ήδη μία 1η και μία 2η θέση. Λείπουν τέτοιες διοργανώσεις από τη χώρα μας. Είναι κάτι ξεχωριστό για τη Θεσσαλονίκη και για την Ελλάδα, γι’ αυτό προσπαθώ να τιμώ τη διοργάνωση με την παρουσία μου» σημείωσε ο κ. Καραβίδας.

Από την μεριά του ο κ. Μαγγίνας δήλωσε πως: «είμαι πολύ ευχαριστημένος από την επίδοσή μου. Κυνηγούσα έναν χρόνο γύρω στα 31 λεπτά. Ήταν ένας πολύ καλός αγώνας και αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές».

Στην κατηγορία των γυναικών επικράτησε η Παρασκευή Κατσακιώρη με επίδοση 38:08, αφήνοντας δεύτερη τη Θεοδοσία Μάρκου(38:36) και τρίτη τη Μαργαρίτα Ντίνα (39:55).

Η νικήτρια του Δρόμου Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 10.000μ., τόνισε πως: «πρώτη φορά συμμετείχα στο θεσμό, δεν ήξερα τη διαδρομή, αλλά τα καταφέραμε! Ήταν ένας ωραίος αγώνας, έμεινα απόλυτα ευχαριστημένη τόσο από το αγωνιστικό όσο και από το οργανωτικό κομμάτι και σίγουρα θα ξανατρέξω εδώ!»

Στο Δρόμο Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 5.000μ., που είχε την πολυπληθέστερη συμμετοχή και πολύ κέφι παρά τη βροχόπτωση, τα σκήπτρα διατήρησε ο Παύλος Αποστολίδης του διοργανωτή «ΜΕΑΣ ΤΡΙΤΩΝ», ο οποίος πανηγύρισε την τέταρτη διαδοχική νίκη του στη διαδρομή, με χρόνο 16:00. Την τριάδα συμπλήρωσαν ο Ζαφείρης Πανόπουλος (16:21) και ο Κωνσταντίνος Ζαΐμης(16:25).

«Είναι σπουδαία εμπειρία η συμμετοχή σ’ αυτόν τον αγώνα. Η διοργάνωση γίνεται κάθε χρόνο καλύτερη, σπάει τα ρεκόρ συμμετοχής και πρέπει να την στηρίξουμε κι άλλο, για να ανέβει ακόμα ψηλότερα», είπε ο κ. Αποστολίδης.

Στις γυναίκες, την πρωτιά κατέκτησε η Στεφανία Λεοντιάδου (19:00), μπροστά από την Παρασκευή Θρασυβούλου (19:16) και τηΓεωργία Μάλαμα (19:20).

Το… Lifestyle του Μαραθωνίου

Με τη WIND Running Team έλαβαν μέρος στο Δρόμο Υγείας 5.000μ. ο Ολυμπιονίκης του τάε κβον ντο Αλέξανδρος Νικολαΐδης, η δημοσιογράφος Βίκυ Χατζηβασιλείου, η παρουσιάστρια Τζένη Μπαλατσινού, η δημοσιογράφος Έμυ Λιβανίου, η ηθοποιός Ζέτα Δούκα, ο ηθοποιός Μέμος Μπεγνής και οι παρουσιαστές Γιώργος Μανίκας και Στέλιος Χανταμπάκης, που έτρεξαν για να ενισχύσουν την «Αμυμώνη» και την «Στοργή».

Η IKEA Running Team περιλάμβανε τέσσερις διάσημες μαμάδες, την τραγουδίστρια Έλλη Κοκκίνου και τις παρουσιάστριες Δέσποινα Καμπούρη, Όλγα Λαφαζάνη και Μαριέττα Χρουσαλά, που έτρεξαν για να ενισχύσουν την «Ανοιχτή Αγκαλιά» των Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής - παράρτημα Θεσσαλονίκης.

Στα 5.000μ. συμμετείχαν επίσης ο Ολυμπιονίκης της ενόργανης γυμναστικής Βασίλης Τσολακίδης, ο Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας Κώστας Τριγκώνης, η Ολυμπιονίκης της κωπηλασίας Χριστίνα Γιαζιτζίδου, που έτρεξε με την ομάδα του Συλλόγου Συνδρόμου DOWN Ελλάδος, ο Παραολυμπιονίκης Αλέξανδρος Ταξιλδάρης ως επικεφαλής του Συλλόγου «Περπατώ», καθώς το μοντέλο και ακτιβίστρια Γκλόρια Μίκα, που πήρε μέρος με την ομάδα της Skouras Running Team.

marathonios_megas_alexandros_9_20140406_02.jpg

Και οι μικροί – μεγάλοι νικήτές

Το αγωνιστικό πρόγραμμα περιλάμβανε και τον Δρόμο 1.000μ. Μαθητών Δημοτικών Σχολείων, που ήταν αφιερωμένος στο περιβάλλον. Στην αφετηρία, στην Πλατεία Αριστοτέλους, βρέθηκαν 1.500 παιδιά, φορώντας μπλουζάκια με το μήνυμα «ο αγώνας για το περιβάλλον είναι Μαραθώνιος». Μία ημέρα νωρίτερα, το Σάββατο (05/04), οι μικροί δρομείς είχαν πρωταγωνιστήσει στη δημιουργία ενός αστικού οπωρώνα σε έκταση έξι στρεμμάτων απέναντι από το Εθνικό Καυτανζόγλειο Στάδιο, σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε εκτός επίσημου αγωνιστικού προγράμματος Δρόμος 1.000μ. για ΑΜΕΑ, επίσης με εκκίνηση από την Πλατεία Αριστοτέλους και τερματισμό στο Λευκό Πύργο.

Με τις δικές τους ομάδες έτρεξαν και οι 23 υποστηριζόμενοι φορείς κοινωνικής προσφοράς (Σύλλογος Συνδρόμου DOWN Ελλάδος, Το Χαμόγελο του Παιδιού, Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος, Λάμψη, Μέλισσα, Αμυμώνη, Δεσμός, ΕΛΕΠΑΠ, Παιδικό Χωριό SOS Πλαγιαρίου, Hope Spot, A21 Campaign, Παιδικός Αντιρευματικός Αγώνας, Άσυλο του Παιδιού, Praksis, Περπατώ, Καταφύγιο Γυναίκας, ΠΑΣΠΑ Μακεδονίας - Θράκης, Φίλοι Κοινωνικής Παιδιατρικής «Ανοιχτή Αγκαλιά» - παράρτημα Θεσσαλονίκης, Κέντρο ΑΜΕΑ «Ο Σωτήρ», ΜΑΖΙ, Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων «ΑΡΣΙΣ», Άγιος Στυλιανός, Εκστρατεία «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» του Συμβουλίου της Ευρώπης), οι οποίοι θα λάβουν από την Οργανωτική Επιτροπή το ποσό των 5 ευρώ για κάθε δρομέα τους.

Δεν… άντεξε το site

Αυτό, πάντως, που δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις των διοργανωτών –και στη σημασία του αγώνα- ήταν το… site της διοργάνωσης. Συχνά –πυκνά έπεφτε (προφανώς από την μεγάλη “κίνηση”) ενώ η αντίδραση του διαχειριστή στην ανάρτηση πληροφοριών και φωτογραφιών ήταν αντιστρόφως ανάλογη από αυτήν του δρομέα στο βατήρα…