Police.jpg

Ποινές κάθειρξης 22,5 και 10,5 χρόνων επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης σε δύο αδέλφια από την Αλβανία για αιματηρή ληστεία που πραγματοποιήθηκε σε κοσμηματοπωλείο της Κατερίνης, πριν ένα χρόνο.

 

Μαζί τους καταδικάστηκε, σε κάθειρξη 8 χρόνων και 8 μηνών, 47χρονος Έλληνας ο οποίος κρίθηκε ένοχος για συνέργεια.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο τα δύο Αλβανοί αδέλφια, ηλικίας 23 και 27 ετών, το πρωί της 17 Μαΐου 2013, εισέβαλαν σε κοσμηματοπωλείο, στο κέντρο της Κατερίνης, απείλησαν τον 42χρονο ιδιοκτήτη και την αδελφή του με πιστόλι και τους κλείδωσαν στην τουαλέτα. Στη συνέχεια, άρπαξαν από τις προθήκες και τα συρτάρια του καταστήματος κοσμήματα αξίας 177.000 ευρώ.

Ο 43χρονος έβαλε τις φωνές και, καθώς οι δράστες προσπαθούσαν να διαφύγουν, έσπευσε να βοηθήσει 24χρονος υπάλληλος ιχθυοπωλείου. Τότε, ο 23χρονος Αλβανός τον χτύπησε στο κεφάλι με το πιστόλι και τον τραυμάτισε ελαφρά. Όταν ο νεαρός ιχθυοπώλης προσπάθησε να του επιτεθεί εκ νέου,ο Αλβανός πυροβόλησε εναντίον του, αλλά δεν τον πέτυχε (η σφαίρα διαπέρασε τη τζαμαρία παρακείμενου σούπερ- μάρκετ και τραυμάτισε στο πόδι 44χρονη υπάλληλο).

Για να γλιτώσουν από τη σύλληψη, ο 27χρονος πυροβόλησε δυο φορές στον αέρα. Οι δράστες πέταξαν το σάκο με τα κοσμήματα, επιβιβάστηκαν σε Ι.Χ. που οδηγούσε ο 47χρονος Έλληνας συνεργός τους και έφυγαν προς την εθνική οδό για Αθήνα, αναπτύσσοντας ταχύτητα. Εκεί, έπεσαν σε μπλόκο της αστυνομίας και συνελήφθησαν.

Στην απολογία του ο 23χρονος υποστήριξε ότι πήγαν στο κοσμηματοπωλείο για να αγοράσουν χρυσαφικά και ότι δεν είχε ιδέα για τη ληστεία. Το ίδιο ισχυρίστηκε και ο 27χρονος αδελφός του ο οποίος είναι σεσημασμένος για  υποθέσεις διακεκριμένων κλοπών. Είπε ότι χρειαζόταν χρήματα για να λαδώσει έναν Αλβανό υπουργό και να πετύχει την αποφυλάκιση της αδελφής του που εκτίει ποινή κάθειρξης για φόνο, στην Αλβανία. Ο τρίτος κατηγορούμενος, ο 47χρονος Έλληνας, δήλωσε άγνοια και υποστήριξε ότι ακολούθησε τα δύο αδέλφια προκειμένου να αγοράσει κάποια ανταλλακτικά αυτοκινήτου.

Μετά την καταδίκη τους, οι δυο Αλβανοί οδηγήθηκαν στις φυλακές, αφού η έφεσή τους δεν είχε ανασταλτικό χαρακτήρα. Ο 47χρονος αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.