metro_ergasies.jpg

Άνω κάτω με το μετρό της Θεσσαλονίκης. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημοσίων Έργων υπόσχεται ανακοινώσεις εντός ολίγου, υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν συμφέροντα και βουλευτές της Ν.Δ. προσφεύγουν στη Βουλή…

 

Σε μία εβδομάδα θα γίνουν ανακοινώσεις για την υπόθεση του μετρό Θεσσαλονίκης, μετά τη δήλωση διακοπής εργασιών, την οποία κοινοποίησε η ανάδοχος κοινοπραξία στην Αττικό Μετρό, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων, Στράτος Σιμόπουλος, στο περιθώριο της εκδήλωσης παράδοσης του έργου στον κόμβο Λαχανά.

Να θυμίσουμε ότι η κατασκευάστρια εταιρία (συμφερόντων Μπόμπολα) κατέθεσε αίτηση απεμπλοκής από το έργο (είναι μια 20σέλιδη έκθεση) στην οποία η ανάδοχος εταιρία (η “Αττικό Μετρό Α.Ε.”) οφείλει να απαντήσει. Το έργο είναι “δεμένο” με βαριές χρηματικές ποινές για τα εμπλεκόμενα μέρη στην περίπτωση μη παράδοσης εντός προθεσμιών –προθεσμίες που έχουν καταπατηθεί, ήδη.

ΣΥΡΙΖΑ Κακοδιαχείριση και υπερβολικές απαιτήσεις

Για κακοδιαχείριση του έργου και για υπερβολικές απαιτήσεις της κατασκευάστριας εταιρίας που έχουν μπλοκάρει το έργο έκαναν λόγο η υποψήφια περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, με τον ΣΥΡΙΖΑ Δέσποινα Χαραλαμπίδου και ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.

Τις δηλώσεις έκαναν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν με αφορμή την αίτηση της αναδόχου εταιρίας για διακοπή των εργασιών. Ζήτησαν αλλαγή της διοίκησης της «Αττικό Μετρό Α.Ε.» και επέκριναν την ηγεσία του υπουργείου, κατηγορώντας τον υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για «ανεπάρκεια».

Και οι δυο τους μίλησαν για «διαπλοκή». Η κ. Χαραλαμπίδου έκανε λόγο για «έγκλημα σε βάρος των κατοίκων και υπέρ των εργολάβων». Αναφέρθηκε στην πολυετή ταλαιπωρία που υφίστανται κάτοικοι και επαγγελματίες από τα εργοτάξια που καλύπτονται με λαμαρίνες, καθώς και τη γενική εντύπωση που κυριαρχεί, ότι η κακοδιοίκηση του έργου από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ σε συνδυασμό με τις υπερβολικές αιτιάσεις της κατασκευάστριας εταιρίας, που φθάνουν μέχρι την απαίτηση ανατροπής της αρχικής σύμβασης, υπέρ αυτής, έχουν μπλοκάρει το έργο και οδήγησαν στην ειδική δήλωση διακοπής των εργασιών από την πλευρά του εργολάβου.

mitafidis_xaralampidou_sinentefxi_metro_20140321_01.jpg

Ιστορικό ανέκδοτο το μετρό…

Ο κ. Μηταφίδης ζήτησε «να κηρυχθεί γενική απεργία στην πόλη για το μετρό», «να ορθώσει το ανάστημα της η πόλη» και τόνισε πως «η Θεσσαλονίκη ακόμη σιτίζεται από τα υπολείμματα του κρατικού προϋπολογισμού». Όσον αφορά την ηγεσία της πόλης είπε πως, απλά, «παρακολουθεί το δράμα».

«Η  πόλη είναι αιχμάλωτη εδώ και 25 χρόνια, για αυτό το περίφημο έργο στο οποίο επενδύθηκαν οι ελπίδες για μια διαφορετική Θεσσαλονίκη, που εμφανίστηκε από κάποιους ως η νέα μεγάλη ιδέα της πόλης. Έχει καταντήσει ένα ιστορικό ανέκδοτο με τραγικές συνέπειες για την πόλη» τόνισε.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο κ. Μηταφίδης ανέφερε ότι τα  προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ήταν γνωστά σε αυτούς που χάραξαν το έργο. Πρόκειται για ένα προαναγγελθέντα θάνατο ενός έργου που είχε από την ίδια του τη φύση κατασκευαστικό πρόβλημα. «Εγκαλώ τη δημοτική αρχή ότι δεν υπερασπίστηκε όλους αυτούς τους επαγγελματίες που εξαιτίας της παράτασης των έργων, όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με την Αττικό Μετρό και διεκδίκησαν με βάση τις συμβατικές υποχρεώσεις της σύμβασης παραχώρησης, όταν πήγαιναν στα δικαστήρια, αντιμετώπιζαν ένα τείχος από την Αττικό Μετρό και δεν είχαν στο πλευρό τους την διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης». 

Καταλήγοντας, ο υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης επισήμανε: «Ποιος προστατεύει όλη αυτή τη διαπλοκή στην πόλη; Έχουμε ένα πολιτικό πρόβλημα, μέρος του πολιτικού προβλήματος της χώρας, και δε μπορεί παρά με πολιτικό τρόπο. Οι πολίτες της πόλης έχουν ένα όπλο στα χέρια τους, τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Πρέπει επιτέλους ο προαλειφόμενος Δήμαρχος της πόλης και υπουργός ΠΕΚΑ να εξηγήσει στο λαό της Θεσσαλονίκης, πως γίνεται να προχωρεί με άλματα το μετρό στην Αθήνα και όχι στη Θεσσαλονίκη. 

 

metro_perifraxi_20130202_02.jpg

Ορφανός: Να μιλήσουν, όλοι, καθαρά για το έργο

Την παρέμβαση του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο οριστικής διακοπής της κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης, μετά την πρωτοβουλία της κατασκευάστριας του έργου κοινοπραξίας να υποβάλλει «ειδική δήλωση διακοπής εργασιών», ζητά με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής ΝΔ Α’ Θεσσαλονίκης, Γιώργος Ορφανός.

Ο κ. Ορφανός τονίζει πως η κατασκευή της κύριας γραμμής του Μετρό «είναι στον αέρα» και επισημαίνει πως οι Θεσσαλονικείς «επί μία σχεδόν δεκαετία έχουν υποστεί τα πάνδεινα». «Οι επαγγελματίες που βρίσκονται πλησίον των σταθμών του Μετρό(Σιδηροδρομικός Σταθμός, Εγνατία, Δελφών) έχουν κυριολεκτικά καταστραφεί, η δε Πολιτεία με τα όργανα της αδυνατεί να παράσχει σοβαρές διαβεβαιώσεις για το χρονοδιάγραμμα περαίωσης του έργου», υπογραμμίζει.

Σε δηλώσεις του στη Ραδιοεφημερίδα του Fm100, o κ. Ορφανός υπογράμμισε τον κίνδυνο «να σταματήσουν οριστικά οι εργασίες. Όταν φθάνεις σε αυτό το σημείο, είσαι που… βγαίνεις στα κάγκελα. Δεν είναι για να παίζουμε», είπε χαρακτηριστικά.

orfanos_01.jpg

Ο βουλευτής της Ν.Δ. ζήτησε αποφασιστικές κινήσεις από τους εμπλεκόμενους, όπως ο υπουργός, η Αττικό Μετρό Α.Ε. και ο δήμος Θεσσαλονίκης. Τονίζει πως η κατασκευή της κύριας γραμμής του Μετρό «είναι στον αέρα» και επισημαίνει πως οι Θεσσαλονικείς «επί μία σχεδόν δεκαετία έχουν υποστεί τα πάνδεινα». «Οι επαγγελματίες που βρίσκονται πλησίον των σταθμών του Μετρό(Σιδηροδρομικός Σταθμός, Εγνατία, Δελφών) έχουν κυριολεκτικά καταστραφεί, η δε Πολιτεία με τα όργανα της αδυνατεί να παράσχει σοβαρές διαβεβαιώσεις για το χρονοδιάγραμμα περαίωσης του έργου», υπογραμμίζει ο κ. Ορφανός ενώ επιρρίπτει ευθύνες και στους θεσμικούς παράγοντες.

Παρατηρητής η Αττικό Μετρό Α.Ε.

«Ο δήμος Θεσσαλονίκης με τις παρεμβάσεις του, λειτουργεί ως τροχοπέδη και αδυνατεί να προωθήσει λύσεις αντικειμενικά ορθές που θα διατηρούν ζωντανή την πολιτιστική παρουσία της πόλης και θα την συνδέουν με τον σύγχρονο τρόπο ζωής ενώ η Αττικό Μετρό από την Αθήνα λειτουργεί περισσότερο ως παρατηρητής και λιγότερο ως κύριος του έργου», σημειώνει, ζητώντας μεταφορά της εταιρίας στη Θεσσαλονίκη και κάνοντας παράλληλα λόγο για «θέατρο του παραλόγου», με θεατές τους ίδιους τους Θεσσαλονικείς.

Ο κ. Ορφανός καλεί τον υπουργό Υποδομών να συμβάλλει στην κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων που αφορούν τους σταθμούς Βενιζέλου και Βούλγαρη, να ξεκαθαρίσει ο ρόλος του δήμου Θεσσαλονίκης στη «διαρκή κωλυσιεργία στο θέμα των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου» και ζητά ενημέρωση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και την χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση έργου.

Όσον αφορά το θέμα των επεκτάσεων του Μετρό Θεσσαλονίκης, ο κ. Ορφανός ζητά από την ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου να παρουσιάσει το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των εργασιών προς Καλαμαριά, οδό Λαγκαδά, νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, δυτική Θεσσαλονίκη και αεροδρόμιο «Μακεδονία».