xatziparaskevas_01.jpg

Ήταν οι πρώτες ημέρες του Αντέννα 97,5. Παρουσίαζα το μεσημεριανό δελτίο και οι ιθύνοντες του σταθμού έψαχναν λύση για την πρωινή εκπομπή που δεν “τραβούσε” ιδιαίτερα.

 

Είχε βρεθεί η λύση του Τέρενς Κουίκ, που έκανε πρωινή εκπομπή στον Αντέννα 97,1 στην Αθήνα, όμως πόσες φορές θα μπορούσε να ανεβοκατεβαίνει Αθήνα – Θεσσαλονίκη;

Τη λύση έφερε ο Κουίκ. Είχε συνεργαστεί με τον Δημήτρη Χατζηπαρασκευά στο κλιμάκιο Θεσσαλονίκης της ΕΡΤ, μετά το μεγάλο σεισμό. Ήταν μαζί στο… πλυσταριό του περιπτέρου 8 της ΔΕΘ, από όπου είχαν αρχίσει οι εκπομπές του καναλιού της Θεσσαλονίκης –του ίδιου που έκλεισε η τρικομματική.

Από τότε, ο Δημήτρης Χατζηπαρασκευάς έγινε η πρωινή φωνή της Θεσσαλονίκης. Η εκπομπή λεγόταν “Η καλή μέρα από τον Αντέννα φαίνεται” και έσκιζε, κυριολεκτικά. Ανέβαζε νούμερα μέρα με τη μέρα και έδινε διέξοδο στον απλό πολίτη: Ήταν το βήμα λόγου που τους έδινε ο Χατζηπαρασκευάς…

Τον αντικαθιστούσα τα καλοκαίρια, όταν έπαιρνε την άδειά του να ταξιδέψει με τη σύζυγό του, στην αγαπημένη του Σκοτία. Βαριά η… κληρονομιά. Έπρεπε να κρατήσεις το κοινό του. Που ήταν και πολύ και απαιτητικό.

Ρεπόρτερ, από την αρχή ως το τέλος. Αεικίνητος. Τενίστας… άρρωστος. Και ταβλαδόρος. Εκεί, στον όμιλο αντισφαίρισης ήταν σήμερα το μεσημεράκι, παίζοντας τάβλι. Εκεί έριξε ασόδυο… Α, ρε Χάρε!

Ό,τι και να ΄γινε, εγώ τη φωνή σου, Δημήτρη, θα τη θυμάμαι. Και το γέλιο σου. Εκείνο το γέλιο το τρανταχτό, που μετέδιδε αισιοδοξία.

Και το πάθος σου θα θυμάμαι, για τη δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ. Στη Μακεδονία, στην ΕΡΤ, στον Αντέννα, στο Fm100… Πρώτα η είδηση. Πρώτα η ενημέρωση. Ξενύχτια, ξύπνημα απ’ τα χαράματα, κυνήγι της είδησης ως τη μέρα που αποφάσισες να πάρεις σύνταξη. Να ταξιδεύεις στη Σκοτία όποτε μπορούσες κι όχι αποκλειστικά στην άδειά σου.

Τα παλικάρια σου, ο Αλέξης, ο Φίλιππος κι ο μικρός, ο Στίβεν, ζουν στη Βρετανία. Εκεί έμαθαν το μαύρο μαντάτο κι έσπευσαν να γυρίσουν στην Ελλάδα. Να είναι μαζί με την αγαπημένη σου Αν, αυτές, τις δύσκολες στιγμές.

Είμαστε κι εμείς μαζί σου, Δημήτρη. Εκεί, στα χάϊλαντς που τόσο αγαπούσες. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάζει.

Ο Δημήτρης Χατζηπαρασκευάς γεννήθηκε στο Βόλο, το Δεκέμβρη του 1940. Από το 1963 ως το 1972 εργάστηκε στον Ελληνικό Βορά. Από το 1972 ως το 1996 στη Μακεδονία. Από το 1977  ως το 1982 στην ΕΡΤ. Έπειτα στην Tv100, στον Αντέννα και από το 2000 ως το 2006 στο Fm100. Βραβεύτηκε από τη Νεφρολογική Εταιρία για τα ρεπορτάζ του για τις μεταμοσχεύσεις. Αγαπούσε τα χάιλαντς, το τένις, το τάβλι, την Αν, τα αγόρια του και την ζωή… Τον αγαπούσε η Θεσσαλονίκη…

Πέθανε σήμερα, παίζοντας τάβλι στον Όμιλο Αντισφαίρισης Θεσσαλονίκη. Μεταξύ φίλων.

Δ.Ι.Ασπροπούλης