TRELOVGENIO_07.jpg

Με αφορμή τη διεθνή ημέρα της γυναίκας, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος αποφάσισε να διαθέσει τα έσοδα από δύο παραστάσεις της «Τρελοβγενιώς» στο σε δύο κοινωνικούς φορείς που βοηθούν γυναίκες με προβλήματα.

 

Το ΚΘΒΕ θα διαθέσει τις εισπράξεις της παράστασης, η οποία φιλοξενείται στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών, σε φορεία που  παρέχουν στέγη, θαλπωρή και κοινωνική στήριξη σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα κοινωνικής προσαρμογής, εξαιτίας κάποιας μορφής κακοποίησης που βίωσαν.

Γνώμονα αποτελεί το κοινωνικό έργο που καλείται να επιτελέσει το Θέατρο στην καθημερινότητά μας.

Συγκεκριμένα, η απογευματινή παράσταση του Σαββάτου 8/3 (6μ.μ.) θα δοθεί υπέρ στον «Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών και των Παιδιών τους» και η βραδινή της ίδιας μέρας (9μ.μ.) παράσταση υπέρ του ξενώνα «Σπίτι της Μαρίας».

Η επιλογή του έργου δεν έγινε τυχαία. «Η Τρελοβγενιώ» της Ινές Κανιατί, αποτελεί μια παράσταση σταθμό για κάθε άνθρωπο που θέλει να σέβεται τον εαυτό του. Ο Γιάννης Αναστασάκης, μέσα από τη σκηνοθετική του ματιά, σε συνδυασμό με την Μαρία Τσιμά και τον Γιάννη Καραμφίλη, κατάφερε να αποτυπώσει στην σκηνή με τα πιο μελανά χρώματα το αίσθημα της ψυχολογικής και όχι μόνο βίας, που μπορεί να νιώσει μια γυναίκα, σε όλους τους ρόλους της ζωής της, όταν είναι αδύναμη και ανήμπορη.

Λίγα λόγια για το έργο

Η Μαρία, μια γυναίκα γύρω στα σαράντα, «ανοίγει» την ψυχή της στο κοινό. Θέλει να μιλήσει για πρώτη φορά για τη μάνα της, που όλοι την φώναζαν Τρελοβγενιώ. Αλλά σιγά-σιγά μας μιλά για τον εαυτό της και την παιδική της ηλικία σ’ ένα χωριό της Κάτω Ιταλίας. Ένα θέμα τραγικό, από ένα συγκλονιστικό βιβλίο, που φέρνει στη σκηνή την ανθρώπινη σκληρότητα και την τρυφερότητα του παιδιού. Ένα μεγάλο ποίημα αγάπης.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Ρενέ Ψυρούκη

Διασκευή: Μαρία Τσιμά - Γιάννης Αναστασάκης

Σκηνοθεσία: Γιάννης Αναστασάκης

Σκηνικά- κοστούμια: Κέλλυ Βρεττού

Μουσική: Σωτήρης Δεμπόνος- Αντώνης Λιβεριάτος

Φωτισμοί: Βασίλης Παπακωνσταντίνου

Διανομή: Μαρία Τσιμά, Γιάννης Καραμφίλης

Οι δύο ξενώνες, απευθύνονται σε γυναίκες που έζησαν την ενδοοικογενειακή βία, άλλες που είδαν το σκληρό πρόσωπο της οικογενειακής και κοινωνικής απαξίωσης μπροστά στο δίλημμα μιας γέννας και ακόμη περισσότερο σε εκείνες που παραμένουν σε ένα δύσκολο περιβάλλον από φόβο.

«Ξενώνας Κακοποιημένων Γυναικών και των Παιδιών τους»

Ο Ξενώνας ξεκίνησε τη λειτουργία του από τον Σεπτέμβριο του 2013 και στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο του Δήμου Θεσσαλονίκης. Στο προσωπικό περιλαμβάνονται ψυχολόγος, κοινωνική λειτουργός και παιδοψυχολόγος. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν μέσω της γραμμής SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων.

«Σπίτι της Μαρίας»

Πρόκειται για τον εκκλησιαστικό ξενώνα άμεσης αποδοχής και προστασίας κάθε γυναίκας που χρειάζεται καταφύγιο και βοήθεια, ο οποίος ανήκει στο Ορθόδοξο Εκκλησιαστικό Ίδρυμα «ο Ευαγγελιστής Μάρκος». Κύρια φροντίδα του είναι να διακονεί τη ζωή και τα έργο της εκκλησίας να συνεργάζεται με τον παπά και τον κοινωνικό λειτουργό, να προστατεύει την Μητρότητα και τη Ζωή και ιδιαίτερα την άγαμη μητέρα και το παιδί της. Γραμμή Βοήθειας: 8011116500