nanotexnologia_ektypotis_ylikon_01.jpg

Δύο ομάδες εξειδικευμένων ερευνητών από το Ινστιτούτο Helmholtz-Zentrum Berlin στη Γερμανία και το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εργάζονται πάνω στα τελευταίας γενιάς φωτοβολταϊκά με βασικό υλικό το γραφένιο.

Το Ερευνητικό Πρόγραμμα με τον τίτλο GRΕlect που χρηματοδοτείται στα πλαίσια της δράσης «Διμερής Ε&Τ Συνεργασία Ελλάδας-Γερμανίας  2013- 2015» της ΓΓΕΤ, έχει ως στόχο την εφαρμογή του γραφένιου ως διαφανές ηλεκτρόδιο στην κατασκευή εξελιγμένων Οργανικών Ηλεκτρονικών διατάξεων όπως Οργανικά Φωτοβολταϊκά Κελιά και Οργανικά Τρανζίστορ.

nanotexnologia_fostiropoulos_ergastirio_01.jpg

Με άλλα λόγια το πολλά υποσχόμενο υλικό με τις ασυνήθιστες ιδιότητες όπως τη μεγάλη ηλεκτρική αγωγιμότητα, την υψηλή οπτική διαφάνεια,τη θερμική σταθερότητα, την υψηλή ελαστικότητα έχει σημαντική εφαρμογή στα Φωτοβολταϊκά αφού είναι οικονομικό και ενεργειακά αποδοτικό. Άλλωστε στόχος της έρευνας διεθνώς είναι η παραγωγή φθηνής ενέργειας με περισσότερες εφαρμογές, όπως εξηγεί και ο ερευνητής Δρ. Κωνσταντίνος Φωστηρόπουλος, Φυσικός, από το Ινστιτούτο Ετερογενών Υλικών και Συστημάτων του Helmholtz- Zentrum Berlin, που συνεργάζεται στο πρόγραμμα και βρίσκεται ως επισκέπτης καθηγητής στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ.

Το πολλά υποσχόμενο γραφένιο και το πρόγραμμα GRElect

Το πόσο σημαντικό υλικό είναι το γραφένιο αποδεικνύεται από τις πολλαπλές τεχνολογικές εφαρμογές που μπορεί να έχει. Αυτές περιλαμβάνουν: Διαφανές ηλεκτρόδιο σε Οργανικές Ηλεκτρονικές Διατάξεις, μπαταρίες λιθίου, ηλεκτρονικά κυκλώματα, αισθητήρες, φακοί επαφής, αισθητήρες, αεροδιαστημικά υλικά. Το πρόγραμμα GRELect που ανιχνεύει παράλληλα και όλες αυτές τις δυνατότητες, ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2013 και θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2015 με την ανάπτυξη Οργανικών Φωτοβολταϊκών και Οργανικών Τρανζίστορ από γραφένιο.

Οι συμμετέχοντες φορείς (HZB, ΑΠΘ) είναι διεθνώς αναγνωρισμένοι για την αριστεία τους, το επιστημονικό τους υπόβαθρο, την ανταγωνιστικότητά τους καθώς και για τις δυνατότητες τους που εξασφαλίζουν την επιτυχή πραγματοποίηση των στόχων του ερευνητικού έργου.

Επιστημονικές ανταλλαγές μέσω του RoleMak

Στόχος του RoleMak είναι η ενδυνάμωση της Ερευνητικής και Τεχνολογικής Δυναμικής της Κεντρικής Μακεδονίας στα Οργανικά Ηλεκτρονικά, τα οποία αποτελεούν έναν ταχύτατα αναπτυσσόμενο τομέα και μια επαναστατική τεχνολογική δραστηριότητα με απεριόριστες εφαρμογές όπως τα οργανικά φωτοβολταϊκά, οι βιο-αισθητήρες, οι οργανικές δίοδοι εκπομπής φωτός κ.ά. Στα πλαίσια του έργου συμμετέχουν πολλά από τα εργαστήρια του τμήματος Φυσικής με επιστημονικά υπεύθυνο του έργου τον καθηγητή Σ Λογοθετίδη (Διευθυντή του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας).

Το πρόγραμμα προβλέπει την ενίσχυση εξοπλισμού και την μετακίνηση των καλύτερων στο είδος τους επιστημόνων από την ΕΕ , οι οποίοι θα παραμείνουν από 4 έως 18 μήνες στο ΑΠΘ και θα διδάξουν τους φοιτητές και τους νέους ερευνητές. Αντίστοιχα, προσωπικό από το Αριστοτέλειο αναμένεται να μετακινηθεί στα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα Οργανικών Ηλεκτρονικών της Ευρώπης , προκειμένου να αποκτήσει εξιδείκευση σε νέες τεχνικές των Οργανικών Ηλεκτρονικών.