plateia_eleftherias_maketa_02.jpg

Τη Δευτέρα περνάει, από το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, το θέμα της ανάπλασης της πλατείας Ελευθερίας, με την απευθείας ανάθεση του έργου στο γραφείο που πρώτευσε στο σχετικό διαγωνισμό.

 

Ο νέος σχεδιασμός της πλατείας υπόσχεται ένα διαφοτερικό πρόσωπο για το γνωστό πάρκινγκ, το οποίο, σε μια γωνιά του, φιλοξενεί το Μνημείο του Ολοκαυτώματος. Σύμφωνα με την πρόταση των μελετητικών γραφείων Θεμιστοκλή Χατζηγιαννόπουλου και Κωνσταντίνου Χαραλαμπίδη, το υπαίθριο πάρκινγκ θα εξαφανιστεί και θα μετατραπεί σε διώροφο υπόγειο. Στη Θέση του θα δημιουργηθεί μια πλατεία με μια συστάδα αειθαλών δένδρων στο κέντρο, με πεπαλαιωμένους κυβόλιθους και γρασίδι, με άγρια λουλούδια.

Για το Μνημείο του Ολοκαυτώματος δεν έχει αποφασιστεί ακόμη τι θα γίνει. Η μελέτη αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να παραμείνει στη θέση του (στη γωνία της παραλιακής λεωφόρου με την οδό Βενιζέλου) ή «να μεταφερθεί σε άλλο σημείο, όπου θα αναδειχθεί καλύτερα».

Τα μελετητικά γραφεία φιλοδοξούν να δημιουργήσουν, στην πλατεία, ένα πολυθέαμα μνήμης. Θα υπάρχει ειδική κατασκευή με φώτα led, που θα παίζει το ρόλο ενός φωτεινού πίνακα, στον οποίο θα αναπαριστώνται ιστορικά γεγονότα, ενώ το κλου της πλατείας θα είναι ένα «κοσμικό ηλιακό ρολόι» το οποίο, με το ηλιακό φως, θα εστιάζει, με ακρίβεια λεπτού, σε ιστορικά γεγονότα τα οποία έχουν συνδεθεί με την πόλη.

Τι θα γίνει με τα (θαμμένα) βυζαντινά τείχη

«Αγκάθι» στο έργο είναι οι αρχαιότητες. Η μελέτη προβλέπει ανάδειξη του βυζαντινού τείχους, που έχει θαφτεί κάτω από το πάρκινγκ. Ξεκαθαρίζει, όμως, ότι η πλατεία δε θα μετατραπεί σε αρχαιολογικό χώρο. «Μετά την αρχαιολογική έρευνα τεκμηρίωση και συντήρηση του καλύπτεται με βατή κατασκευή. Από την κατασκευή αυτή αναρτώνται ειδικώς σχεδιασμένα ορθογωνικά «περισκόπια» που με μηχανικώς περιστρεφόμενα είδωλα παρουσιάζουν το τείχος στους ενδιαφερόμενους επισκέπτες έτσι όπως ακριβώς είναι», σημειώνεται στην πρόταση.

Το ερώτημα, βέβαια, είναι τι θα γίνει με όσα βρεθούν κατά την ανασκαφή. Το παράδειγμα του μετρό είναι χαρακτηριστικό. Το έργο σίγουρα θα αρχίσει. Κι αυτό, όμως, δε θα έχει χρονικό ορίζοντα περάτωσης, ενώ δεν αποκλείεται η πλατεία που θα δούμε στο τέλος να μην έχει καμία σχέση με την μελετητική πρόταση που κέρδισε το 1ο βραβείο στο διαγωνισμό του δήμου Θεσσαλονίκης.

Πρόβλημα, πάντως, είναι και τα χρήματα… Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Ανδρέα Κουράκη, «το έργο θα δημοπρατηθεί με σύμβαση παραχώρησης, θα είναι δηλαδή αυτοχρηματοδοτούμενο. Οι εργολάβοι που θα πάρουν μέρος στο διαγωνισμό για την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας, θα αξιοποιήσουν για δικό τους λογαριασμό και θα έχουν για κάποια χρόνια την εκμετάλλευση του υπόγειου πάρκινγκ».

Η εμπειρία με την αυτοχρηματοδότηση των εθνικών οδών δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αισιόδοξες σκέψεις…

plateia_eleftherias_maketa_01.jpg

Πανέμορφη από αέρος…

Το εντυπωσιακό, πάντως, στη μελέτη είναι αυτό που προβλέπεται για το φωτισμό της. Επιδαπέδια φωτιστικά θα στηθούν έτσι που να σχηματίζουν την αρχική χάραξη του χώρου: Θα σηματοδοτούν τους δρόμους που υπήρχαν αρχικά και τα κτίρια, καθώς η αρχική πλατεία δεν είχε το μέγεθος του σημερινού πάρκινγκ. Ίσως πιο εντυπωσιακό και από τις led γιγαντοοθόνες και από τα μηχανικά περισκόπια. Ειδικά όταν κάποιος θα τα βλέπει από ψηλά…