foteinoi_pinakes_kykloforias_02.jpg

Ανιχνευτές κυκλοφορίας θα δείχνουν στα smartphones και τα tablets των Θεσσαλονικέων, τρόπους για να κινηθούν εύκολα και γρήγορα στην πόλη!

 

Πρόκειται για μια βελτίωση του, ήδη υπάρχοντος, συστήματος πληροφόρησης οδηγών (αυτό που δίνει πληροφορίες μέσω φωτεινών πινάκων στην περιφερειακή οδό και την οδό Βασ. Όλγας) το οποίο αναπτύσσει στη Θεσσαλονίκη το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ).

Το νέο αυτό σύστημα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014. Θα προστεθούν άλλοι 25 ασύρματοι μετρητές κυκλοφορίας, στο ήδη υπάρχον σύστημα (τώρα λειτουργούν 10 μετρητές). Μέσω της πρωτοποριακής τεχνολογίας επικοινωνίας Bluetooth ανιχνεύουν την διέλευση των οχημάτων μέσα από την περιοχή εμβέλειάς τους και στέλνουν τις πληροφορίες σε ένα κέντρο επεξεργασίας, το οποίο, με τη σειρά του, αυτήν τη στιγμή, τις αναμεταδίδει από τους φωτεινούς πίνακες των δρόμων. Με τη βελτίωση , οι νέοι μετρητές που θα εγκατασταθούν σε κομβικά σημεία της πόλης, θα μεταδίδουν τις πληφορορίες σε tablets και smartphones.

Καθώς θα είναι περισσότεροι, θα δίνουν πληροφορίες για πολύ περισσότερες από τις 22 αρχικές διαδρομές που δίνουν τώρα. Επίσης, θα δίνεται πληροφόρηση για χρόνους μετακίνησης μέσω εναλλακτικών διαδρομών για συγκεκριμένα σημεία αφετηρίας και προορισμού.

Μέσω του ευφυούς συστήματος διαχείρισης κινητικότητας mobithess, οι πολίτες της Θεσσαλονίκης μπορούν είτε μέσω του ηλεκτρονικού τους υπολογιστή είτε μέσω του smartphone ή του tablet τους να βρουν την πιο σύντομη οδική διαδρομή και να γλιτώσουν την ταλαιπωρία, ειδικά τις μεσημεριανές ώρες.

Σε δηλώσεις του, στο voria.gr, ο ο διαχειριστής Δημοσίων Δράσεων και Ερευνητικού Στόλου του ΕΚΕΤΑ, καθηγητής Αθανάσιος Τσιούτρας, είπε χαρακτηριστικά: «Αφού καθυστερεί το μετρό, μπορούμε τουλάχιστον να χρησιμοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες, για να κάνουμε την μετακίνηση στην πόλη λίγο πιο εύκολη».

Σύμφωνα με το ΕΚΕΤΑ, τα αποτελέσματα από το νέο σύστημα αναμένεται να είναι θετικά όχι μόνο ως προς την καλύτερη και πιο αξιόπιστη πληροφόρηση των οδηγών για τις κυκλοφοριακές συνθήκες, αλλά και ως προς την καλύτερη κατανομή των οχημάτων σε ολόκληρο το δίκτυο.

Η χρηματοδότηση του συγκεκριμένου συστήματος γίνεται μέσω του έργου “SEE-ITS: Intelligent Transport Systems in South East Europe” του χρηματοδοτικού προγράμματος “South East Transnational Cooperation Programme”. Στα πλαίσια του ίδιου έργου θα υλοποιηθούν παρεμφερείς δράσεις σε άλλες 6 περιοχές των χωρών της νοτιανατολικής Ευρώπης (Πάτρα, Βιέννη, Σόφια, Τιμισοάρα και Παραδουνάβιες περιοχές στην Ρουμανία, Βουδαπέστη, Περιφέρεια της Εμίλια-Ρομάνια στην Ιταλία).

Περισσότερες πληροφορίες για το νέο σύστημα αλλά και για το SEE-ITS γενικότερα παρέχονται μέσω της ιστοσελίδας του έργου (www.seeits.eu).