super_market_2010_02.jpg

To 91,2% των καταναλωτών έχουν μειώσει, γενικά την κατανάλωση, τον τελευταίο χρόνο. Αυτό προκύπτει από έρευνα της εταιρίας to the point την οποία παρουσίασε, σήμερα στη Θεσσαλονίκη, το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών.

Σύμφωνα με την έρευνα, από τους 9 στους δέκα καταναλωτές που μείωσαν την κατανάλωση, το 79,0% μείωσε τις αγορές ένδυσης – υπόδησης, το 61,8% τη διασκέδαση, το 55,2% την αγορά τροφίμων, το 49,4% τη θέρμανση, το 47,6% τις διακοπές, το 38,6% το ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, τηλεπικοινωνίες, το 37,4% τις μετακινήσεις, το 28,9% τα καλλυντικά, το 27,2% τον οικιακό εξοπλισμό, το 26,7% τα είδη καθαριότητας σπιτιού, το 25,7% τα είδη προσωπικής υγιεινής, το 22,5% την υγεία και το 19,7% την εκπαίδευση.

«Βιώνουμε την φτώχεια» σχολίασε στη Ραδιοεφημερίδα του Fm100 η γ.γ. του ΚΕΠΚΑ Ευαγγελία Κεκελέκη. Πρόσθεσε πως, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, 2,5 εκ. Έλληνες ζουν κάτω από τα όρια αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Τα στοιχεία της έρευνας θα παρουσιαστούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και, ήδη, παρουσιάστηκαν στην Task Force την προηγούμενη εβδομάδα. «Πλέον υπάρχουν συμμαχίες. Το θέμα είναι να μας ακούσει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωκοινοβούλιο» είπε η κ. Κεκελέκη κι επισήμανε το ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς το 80% των ελληνικών νόμων στηρίζονται σε ευρωπαϊκούς. «Αν πάνε ευρωσκεπτικιστές στην Ευρωβουλή θα το πληρώσει όλη η Ευρώπη», σχολίασε και πρόσθεσε: «Στο Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να πάνε δυνάμεις που δε θα κάνουν φασαρία για την… φασαρία».