troika_20100726_01.jpg

Δίωρη συνάντηση με την τρόικα είχε το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με κύρια θέματα στην ατζέντα τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει ο ΟΟΣΑ για

την ανταγωνιστικότητα, το ύψος του δημοσιονομικού κενού, καθώς και το ύψος του πλεονάσματος, όπως και τη βιωσιμότητά του.

H τρόικα φέρεται αντίθετη με τη διανομή μέρους του πλεονάσματος πριν από τις ευρωεκλογές και τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για το ελληνικό δημόσιο χρέος.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της επιζητεί μια κατ' αρχήν συμφωνία έως τις 8 Μαρτίου, προκειμένου να ληφθεί απόφαση για την εκταμίευση της δόσης στο Eurogroup της 10ης Μαρτίου.

Ανοικτά στη διαπραγμάτευση με την τρόικα είναι ακόμη τα θέματα του υπουργείου Εργασίας για το ύψος των εισφορών και τις ομαδικές απολύσεις.

Να δουν «τη μεγάλη εικόνα» της οικονομίας, καλεί τους δανειστές ο Γ.Στουρνάρας.

Νέα συνάντηση αναμένεται την Κυριακή το απόγευμα. Τις επόμενες ώρες και ημέρες το οικονομικό επιτελείο με την τρόικα θα δουλέψουν επί του κειμένου του σχεδίου συμφωνίας, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ακόμη ανοιχτά μέτωπα.

Ικανοποίηση στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Πήγαν καλά οι συνομιλίες στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την τρόικα, σύμφωνα με πληροφορίες.

Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη - τρόικας, από το επιτελείο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξέπεμπαν εικόνα σχετικά θετικής αποτίμησης των συζητήσεων, οι οποίες, πάντως, θα συνεχιστούν. Όπως έλεγαν, η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και «αναγνωρίστηκε η πρόοδος τόσο στους συμφωνημένους ποσοτικούς στόχους όσο και στα θέματα των μεταρρυθμίσεων στον δημόσιο τομέα.

Οι συζητήσεις συνεχίζονται και θα υπάρξει νέα συνάντηση».