ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΤΗΝ ΚΡΙΜΑΙΑ Η Δύση παρακολουθεί αμήχανη


Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων 2.000 Ρώσοι στρατιώτες βγήκαν από το αεροδρόμιο της Συμφερόπολης, το οποίο από το πρωί της Παρασκευής ήταν υπό τον έλεγχο Ρώσων κομάντο χωρίς διακριτικά.


Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει έντονη κινητικότητα στο δρόμο από Σεβαστούπολη προς την πρωτεύουσα της Κριμαίας, Συμφερόπολη. Πληροφορίες από το Κίεβο αναφέρουν ότι 13 ρωσικά μεταγωγικά προσγειώθηκαν σε αεροδρόμιο της Κριμαίας και αποβίβασαν από 150 καταδρομείς το καθένα.

Νωρίτερα, ουκρανικά Μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει ότι έχουν νεκρώσει οι τηλεπικοινωνίες στη Συμφερόπολη ενώ η μεγαλύτερη ουκρανική αεροπορική εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι έχει κλείσει και ο εναέριος χώρος πάνω από την περιοχή.

Σχεδόν ταυτόχρονα με την ώρα που το γαλλικό πρακτορείο μετέδιδε την είδηση επικαλούμενο αξιωματούχους στο Κίεβο, ο εκτελών χρέη προέδρου της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, σύμφωνα με το BBC, κατηγορούσε τη Μόσχα ότι προσπαθεί να εφαρμόσει στην Κριμαία τα σενάρια που εφαρμόστηκαν στην περιοχή της Αμπχαζίας. Ζήτησε, επίσης, από τον Βλαντιμίρ Πούτιν να σταματήσει τις προκλήσεις, να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις και να αποσύρει «άμεσα» τις ρωσικές δυνάμεις. Πρόσθεσε, δε, ότι ο Ουκρανικός στρατός δεν απαντά στις προκλήσεις στην Κριμαία, λες και θα μπορούσε συμπληρώνουμε εμείς.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κάνει λόγο για επιχείρηση προστασίας των θέσεων του στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται λόγος ότι η ουκρανική κυβέρνηση είναι ενήμερη για την μετακίνηση των στρατευμάτων «η οποία βασίζεται στην ιδρυτική συμφωνία για τον στόλο». Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι η Ρωσία απέρριψε την έκκληση της Ουκρανίας για «διμερείς διαπραγματεύσεις» σχετικά με την Κριμαία γιατί είναι «αποτέλεσμα των πρόσφατων πολιτικών διαδικασιών στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με άλλες πηγές, οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις έχουν καταλάβει το σύνολο των σημείων εισόδου και εξόδου από την Κριμαία.

Αεροδρόμια, λιμάνια, διαβάσεις, ουκρανικές αεροπορικές και ναυτικές βάσεις, το κέντρο των τηλεπικοινωνιών, οπλοστάσια, αποθήκες πυρομαχικών, όλα έχουν καταληφθεί χωρίς να πέσει ούτε μία σφαίρα.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη και πλέον αθόρυβη επιχείρηση στην παγκόσμια στρατιωτική ιστορία, η οποία εκτελείται από άνδρες και στρατιωτικά μέσα που δεν φορούν καν διακριτικά!

Είναι χαρακτηριστικές οι σκηνές που μεταδίδονται από την κατάληψη του στρατιωτικού και πολιτικού αεροδρομίου Belbek (όπου όλες οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο έχουν διακοπεί) στην Σεβαστούπολη από «άγνωστους» ενόπλους.

Την στιγμή που ξεκινούσε η επιχείρηση κατάληψης του αεροδρομίου ένα μαχητικό αεροσκάφος MiG-29 της ουκρανικής Αεροπορίας προσπάθησε να διαφύγει και ενώ είχε ξεκινήσει τη διαδικασία στην πίστα για να απογειωθεί όπως διέταξε τον πιλότο του ο διοικητής της βάσης, οι Ρώσοι κομάντο με τα όπλα στο χέρι μπήκαν με τζιπ στον διάδρομο και του έκλεισαν το δρόμο με αποτέλεσμα αυτό να μην μπορέσει να απογειωθεί.

Στο Belbek έχει την έδρα της η 204 Πτέρυγα της ουκρανικής Αεροπορίας με 39 MiG-29 τα οποία επιχειρούν σε Μοίρες ενώ ακόμη υπάρχουν 11 επιθετικά ελικόπτερα Mi-24 τα οποία όλα έπεσαν στα χέρια των Ρώσων.

Επίσης ρωσικές ειδικές δυνάμεις κατέλαβαν την 174η αντιαεροπορική μονάδα με συστήματα S-300 στο Derhachi κοντά στην Σεβαστούπολη, την 50η στη αντιαεροπορική μονάδα με S-300 και S-200 στο Feodosiya και την 55ο αντιαεροπορική μονάδα με συστήματα Buk-M1.

Όπως μάλιστα δήλωσε ουκρανική πηγή στο ουκρανικό glavcom «Η κυριότερη ουκρανική δύναμη κρούσης στην Κριμαία έχει εξουδετερωθεί. Ο έλεγχος του εναέριου χώρου της Κριμαίας και της Μαύρης Θάλασσας έχει περάσει στα χέρια του επιτιθέμενου».
____________________________________________________________________
Από το defencenet.gr

Σχόλια