agrotes_kinitopoihseis_03.JPG

Άκαρπες απέβησαν οι συναντήσεις που είχε ο υπουργός Οικονομικών, Ι. Στουρνάρας, με αντιπροσωπείες αγροτών.

 

Αρχικά, ο κ. Στουρνάρας συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της «Πρωτοβουλίας για την Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος».

Όπως δήλωσαν τα μέλη της «Πρωτοβουλίας» που συμμετείχαν στη συνάντηση, Θόδωρος Παπακωνσταντίνου και Γιώργος Τζωρτζάκης, ζήτησαν από τον υπουργό να αποσυρθεί το φορολογικό των αγροτών και να συζητηθεί από μηδενική βάση όλο το μοντέλο της πρωτογενούς παραγωγής, προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά και ανάπτυξή του.

Αρνητικός σε όλα ο Στουρνάρας

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι εκπρόσωποι της «Πρωτοβουλίας», ο κ. Στουρνάρας απέκλεισε το ενδεχόμενο απόσυρσης του φορολογικού, πλην όμως εμφανίστηκε διατεθειμένος να συζητήσει ζητήματα που σχετίζονται με τον αγροτικό τομέα, αλλά και να εξεταστούν φορολογικά μοντέλα που ακολουθούνται στην Ευρώπη.

Ένα επίσης βασικό ζήτημα που έθεσαν οι αγρότες ήταν και το θέμα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν, προτείνοντας να δοθούν στους παραγωγούς δάνεια για επενδύσεις με χαμηλό επιτόκιο.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε με αγρότες της Πελοποννήσου, οι οποίοι μετά το πέρας της συνάντησης, εξέφρασαν την πρόθεσή του να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Όπως δήλωσε ο Παναγιώτης Πεβερέτος, μέλος των ανεξάρτητων μπλόκων και πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, ζητήθηκε η απόσυρση των φορολογικών μέτρων και η εκ του μηδενός συζήτηση των θεμάτων του αγροτικού κλάδου, αλλά ο υπουργός επανέλαβε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο απόσυρσης του φορολογικού.

Αύριο αποφασίζουν τα μπλόκα

Χωρίς αποτέλεσμα έληξε και η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, η οποία πρόκειται να συνεδριάσει αύριο το απόγευμα, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας Βαγγέλης Μπούτας, δήλωσε ότι ο υπουργός δεν έκανε δεκτό κανένα από τα αιτήματά τους, τα οποία αφορούν τη φορολογία, τα χρέη των αγροτών και τη μείωση του κόστους παραγωγής, και ανέφερε ότι αύριο το απόγευμα στο μπλόκο της Νίκαιας θα πραγματοποιηθεί συνέλευση για να αποφασιστεί η πορεία των κινητοποιήσεών τους.

Και αποκλεισμός της Εθνικής Οδού

Εξάλλου, στα δύο έκοψαν την Ελλάδα, προειδοποιητικά, εκατοντάδες αγρότες, καθώς κατέλαβαν και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, για μισή ώρα.

«Δεν έχουμε κανένα στόχο να ταλαιπωρήσουμε τους πολίτες, αλλά δεν έχουμε άλλον τρόπο να μιλήσουμε με την κυβέρνηση και να τους πούμε όλα αυτά που αντιμετωπίζουμε», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Παμφθιωτικού Συλλόγου των αγροτών κ. Δημογιάννης, σημειώνοντας ότι παρόμοιες κινήσεις θα γίνουν και στο μέλλον.

Ο αποκλεισμός της εθνικής οδού κράτησε για περίπου μισή ώρα, παρουσία πολυάριθμων διμοιριών αστυνομικών από τη Λαμία και την Κεντρική Ελλάδα.