neogno_01.jpg

Οι γονείς έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν ως χώρο πραγμάτωσης του τοκετού το σπίτι τους αφού ενημερωθούν και εφ όσον κριθεί από εξειδικευμένο μαιευτήρα ιατρό ότι ο τοκετός είναι χαμηλής επικινδυνότητας.

 

Έχουν την υποχρέωση να φροντίσουν για τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις ασφάλειας τόσο για τη μητέρα όσο και για το νεογνό. Μια τέτοια επιλογή δεν απαγορεύεται ούτε διώκεται αλλά πρέπει να στηρίζεται και να υποβοηθείται από εξειδικευμένους ιατρούς και από εξειδικευμένες δομές υποστήριξης ταχείας αντιμετώπισης κάθε ανεπιθύμητου συμβάματος κατά τον τοκετό.

Αυτό υπογράμμισαν, σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, γιατροί από τη Θεσσαλονίκη, μέλη του Ιατρικού Συλλόγου.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Δημήτρης Τσάμης, τόνισε ότι «είναι αδιανόητο και επικίνδυνο να πραγματοποιούνται τοκετοί χωρίς την παρουσία ιατρού μαιευτήρα στο όνομα μιας ρηξικέλευθης αντίληψης για τη διάκριση φυσιολογικού και παθολογικού» και στιγμάτισε την πρακτική του ΕΟΠΥΥ να χορηγεί επίδομα τοκετού «χωρίς στάθμιση κινδύνου και χωρίς να έχουν θεσμοθετήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις ασφαλούς διενέργειας του».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας (ΕΕΜΓ) καθηγητής κ. Β. Ταρλατζής, αναφέρθηκε στην παρατηρούμενη υψηλή συχνότητα καισαρικών λέγοντας ότι απαιτείται μεθοδική προσπάθεια για τον περιορισμό των αιτίων. Διευκρίνισε ότι η μείωση των καισαρικών θα επιτευχθεί με την αλλαγή νοοτροπίας και την εκπαίδευση και όχι με διαταγές.