agrotica_01.jpg

Στους Έλληνες αγρότες αντιστοιχεί μισό τρακτέρ ανά γεωργική εκμετάλλευση, την ώρα που στη γειτονική Ιταλία, για παράδειγμα, αντιστοιχούν δύο.

Αυτό δείχνει την ανάγκη της εκμηχάνισης της ελληνικής γεωργίας, όπως υπογραμμίστηκε σε ημερίδα με αυτό το θέμα, την οποία συνδιοργάνωσε η ΔΕΘ-Helexpo και ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αγροτικών Μηχανημάτων, από τον πρόεδρο του Συνδέσμου, Σάββα Μπαλουκτσή. Όπως είπε, σήμερα ο βαθμός εκμηχάνισης της ελληνικής γεωργίας δεν είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικός.

Από τα 180.000 τρακτέρ που υπολογίζεται ότι είναι σήμερα ενεργά στην Ελλάδα, το 29,3% είναι ηλικίας μέχρι 15 ετών, το 45,3%, είναι ηλικίας από 26 έως 40 ετών, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό 2,2% που είναι πάνω από 40 ετών.

Η μέση ηλικία των τρακτέρ στην Ελλάδα είναι περίπου 23 έτη, σημαντικά υψηλότερη από την μέση ηλικία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ακόμη, ένα ποσοστό που ξεπερνά το 40%, είναι τρακτέρ χωρίς τετρακίνηση, ενώ ένα ανάλογο ποσοστό, δηλαδή πάνω από 40% δεν διαθέτει καμπίνα, αλλά ούτε και πλαίσιο ασφαλείας.

Το χαμηλό επίπεδο εκμηχάνισης επηρεάζει αρνητικά το εισόδημα μιας αγροτικής εκμετάλλευσης, σύμφωνα με τους οργανωτές της ημερίδας, αφού ένας αγρότης χωρίς σύγχρονα μηχανήματα χρειάζεται περισσότερα καύσιμα, χρήματα για συντήρηση και επισκευή, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, εργατοώρες κα..