mylopoulos_ekdilosi_treis_ierarxes_20140129_01.jpg

Την αρχή των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, «την οποία έχουν υιοθετήσει όλες οι χώρες, πλην της Ελλάδας», όπως είπε, κάλεσε να συνυπογράψουν όλοι οι πνευματικοί άνθρωποι, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος.

 

Στην ομιλία του στην ειδική εκδήλωση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου για τους Τρεις Ιεράρχες, ο πρύτανης κάλεσε τους παραβρισκόμενους να υιοθετήσουν την αρχή αυτή, ώστε «να γίνει και δική μας αρχή. Η Παιδεία δεν είναι δαπάνη, για να περικόπτεται σε εποχές λιτότητας. Είναι επένδυση για το μέλλον και μάλιστα η πιο ασφαλής», υπογράμμισε, αναφερόμενος στην αρχή αυτή.

Όπως είπε ο κ. Μυλόπουλος, «στη δίνη της οικονομικής κρίσης, που έχει πλήξει ανεπανόρθωτα και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, καλούμαστε να κρατήσουμε όρθιο το πανεπιστήμιο, χωρίς να θυσιάσουμε την ποιότητα των σπουδών. Κι αυτό, το αντιλαμβανόμαστε όλοι στην καθημερινότητά μας, είναι πλέον εξαιρετικά δύσκολο με τις περικοπές σε κονδύλια και προσωπικό που έχει επιβάλει τα τελευταία χρόνια η σκληρή λιτότητα».

«Ωστόσο, πιστεύω ακράδαντα», πρόσθεσε «πως είναι –και επιτρέψτε μου την έκφραση- ιστορική υποχρέωση όλων μας, πανεπιστημιακών δασκάλων και εργαζομένων, να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις και να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι, ώστε να κρατήσουμε ψηλά τον πήχη της Παιδείας. Είναι αυτονόητη υποχρέωσή μας απέναντι στη νέα γενιά, αλλά και στην ίδια μας τη χώρα, που βρίσκεται στη χειρότερη ίσως περίοδο της ιστορίας της. Γιατί μόνο μέσα από την Παιδεία, μέσα από την έρευνα και την καινοτομία, που τουλάχιστον στο Πανεπιστήμιό μας παραμένει σε υψηλό επίπεδο, θα έρθει η οικονομική ανάκαμψη και η κοινωνική πρόοδος».