Ενδοκυβερνητικές διαφωνίες έχει προκαλέσει η πρόθεση του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη να καταθέσει νομοσχέδιο με το οποίο θα υιοθετούνται οι προτάσεις της μελέτης ΟΟΣΑ για την τόνωση της αγοράς.


Στο πλαίσιο της μελέτης είναι και η επιμήκυνση της ζωής του φρέσκου γάλακτος, για την οποία, χθες, γαλακτοπαραγωγοί και κτηνοτρόφοι έδωσαν, στη Θεσσαλονίκη, συνέντευξη Τύπου. Όπως υπογράμμισαν, η ελληνική αγελαδοτροφία βρίσκεται ένα βήμα πριν τον αφανισμό. 

Ο  πρόεδρος της Ένωσης Φυλής Ηolstein Ελλάδος και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Αθανάσιος Βασιλέκας, που μίλησε στο δημoσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη και τη Ραδιοεφημερίδα του fm100, μίλησε για καταστροφή που θα συντελεστεί αν το υπουργείο Ανάπτυξης αναμορφώσει τις αγορανομικές διατάξεις και επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος από τις πέντε στις δέκα μέρες. Κι αυτό, παρότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο αρμόδιος υπουργός έχουν πάρει αντίθετη θέση και έχουν συμπαραταχθεί με τους παραγωγούς.

Οι αγελαδοτρόφοι υπογράμμισαν πως το ελληνικό γάλα είναι ιδιαίτερα φθηνό, αφού και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες το φρέσκο γάλα – κι όχι το γάλα μακράς ζωής – πωλείται περίπου στο 1,30 € το λίτρο. «Κάτω από 1,20 δεν το βρίσκεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλέκας. Υποστήριξε πως στην όλη ιστορία «κρύβονται άλλα συμφέροντα» και ότι με αυτήν την ενέργεια του υπουργείου Ανάπτυξης «ανοίγει κερκόπορτα στον τομέα» κι ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι «ένα, ακόμη, χτύπημα στην εγχώρια παραγωγή».

Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι οι κλιματολογικές συνθήκες στην Ελλάδα δεν επιτρέπουν την επιμήκυνση ζωής του γάλακτος.

Ενστάσεις για την αύξηση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος έχουν εκφράσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης και ο αναπληρωτής του Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Αντιδράσεις υπάρχουν και για την διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Στην πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από σούπερ μάρκετ αντιδρούν τόσο ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης όσο και στελέχη του ΠΑΣΟΚ