Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε ότι οι περικοπές των αποδοχών των ενστόλων όλων των Σωμάτων (στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, κ.λπ.), που έγιναν σε εφαρμογή του μνημονίου (2012) αντιμετωπίζουν συνταγματικά προβλήματα. 


Η απόφαση ενδεχομένως ανοίγει το δρόμο για ακύρωση των περικοπών και προσφυγές για αναδρομικά.

Σύμφωνα με το Mega, το υπουργείο Οικονομικών αποφεύγει -προς το παρόν- να σχολιάσει την απόφαση, αναμένοντας την επίσημη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας της Ολομέλειας, σχεδόν ομόφωνα, διαπίστωσαν τα συνταγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περικοπή των αποδοχών των ενστόλων και αναμένεται ότι θα ακυρώσει τη σχετική υπουργική απόφαση που τις προβλέπει.   

«Η κυβέρνηση σέβεται τις αποφάσεις του ΣτΕ, όμως στο συγκεκριμένο θέμα δεν μπορεί να τοποθετηθεί αν δεν δει προηγουμένως την απόφαση». Αυτό δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό της Αθήνας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, αναφέρομενος στο θέμα με τις αποδοχές των ενστόλων.


«Όσες δικαστικές αποφάσεις και να βγουν, λεφτά δεν θα γεννήσουμε». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, σχολιάζοντας τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι περικοπές των αποδοχών για το σύνολο των ενστόλων.

Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 το πρωί, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι οι περικοπές των μισθών και των συντάξεων δεν είναι κομμάτι του μνημονίου διότι χρεοκοπήσαμε.


Την ελπίδα ότι η απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές αποδοχών των ένστολων «θα εγκαινιάσει μια νέα θεώρηση της δικαστικής λειτουργίας για τους μισθούς και συντάξεις όλων ανεξαιρέτως των Ελλήνων, βγάζοντας σταδιακά αντισυνταγματικούς όλους τους σχετικούς εφαρμοστικούς νόμους» εκφράζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος.