Σε 4,4 δισ. άτομα σε όλον τον κόσμο υπολογίζεται ότι θα φτάσουν κατά την επόμενη τριετία οι χρήστες των ειδικών εφαρμογών για κινητές συσκευές, των γνωστών mobile applications.  


Η ραγδαία αύξηση της χρήσης κινητών συσκευών, όπως των smartphones και των tablets, που απαιτούν αυτές τις ειδικές εφαρμογές, για να λειτουργήσουν, προσφέρει σειρά ευκαιριών απασχόλησης σε ένα νέο πεδίο της σύγχρονης τεχνολογίας, το οποίο διακρίνεται για την καινοτομία και την ευρηματικότητα.

Σε αυτές τις διαπιστώσεις κατέληξε, μεταξύ άλλων, η εκδήλωση που διοργάνωσε χτες το απόγευμα το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στα Πληροφοριακά Συστήματα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (MIS).

Φοιτητές, καθηγητές, ερευνητές, ιδιώτες, στελέχη επιχειρήσεων και ελεύθεροι επαγγελματίες παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τις παρουσιάσεις των ομιλητών στην κατάμεστη αίθουσα συνεδρίων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ). Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε, εκτός των άλλων, και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ), Θεόφιλος Μυλωνάς, απόφοιτος του Μεταπτυχιακού Τμήματος στα Πληροφοριακά Συστήματα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Οι επιπτώσεις

Κατά το πρώτο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν στοιχεία για τη ραγδαία ανάπτυξη των mobile applications. Σύμφωνα με αυτά, εκτιμάται ότι έως το 2017 οι χρήστες mobile apps θα ανέλθουν σε 4,4 δισ. σε όλον τον πλανήτη. Ακολούθως, οι ομιλητές σκιαγράφησαν τις εκτιμήσεις τους για το πώς οι εν λόγω εφαρμογές θα επηρεάσουν την καθημερινή ζωή μας, αλλά και την επιχειρηματική δραστηριότητα κατά τα επόμενα έτη.

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν οι πλατφόρμες, οι τεχνολογίες και τα εργαλεία με τα οποία αναπτύσσονται τα mobile applications, όπως επίσης και πρακτικές συμβουλές για πώς κάποιος, με απλά βήματα, μπορεί να δημιουργήσει τη  δική του εφαρμογή.

Τεχνολογική επανάσταση

Επιπλέον, αναλύθηκαν οι προκλήσεις, τα προβλήματα και οι προοπτικές που σχετίζονται με τα mobile applications εκ μέρους των επιχειρήσεων, λαμβάνοντας υπόψη και την «έκρηξη» που καταγράφεται, όσον αφορά στη χρήση smartphones και tablets σε όλον τον πλανήτη.

Το κυριότερο συμπέρασμα που προέκυψε τόσο από τις εισηγήσεις όσο και από τη συζήτηση που αναπτύχθηκε με αφορμή τις ερωτήσεις των παρισταμένων, ήταν ότι τα mobile apps συνιστούν μια τεχνολογική επανάσταση, η οποία κατά τα επόμενα χρόνια θα αλλάξει τη ζωή μας και θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για επιχειρηματικές ιδέες και πρωτοβουλίες.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ως εισηγητές ο Σπύρος Ξανθόπουλος, απόφοιτος MIS (2013), μηχανικός υπολογιστών & πληροφορικής, ο Γεώργιος Ζαχαρίδης, απόφοιτος MIS (2013), microsoft enthusiast & YouTube producer, και ο Κωστής Καγγελίδης, chief operating officer της εταιρίας Γνώμων Πληροφορική ΑΕ.

Οι εισηγήσεις της εκδήλωσης μπορούν να αναζητηθούν στο ιστολόγιο http://misuom.blogspot.gr  και στον ιστότοπο http://mis.uom.gr
____________________________________________________________