Στην απόγνωση που κατατρώγει τους Έλληνες, λόγω της οικονομικής κρίσης, στο τραπεζικό πρόβλημα, στη δημιουργία δημόσιου κρατικού τηλεοπτικού καναλιού στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στις ενέργειες των Σκοπιανών να
κόψουν νομίσματα με την κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αναφέρθηκε, πριν από λίγο, στο κήρυγμά του, στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος.


Ο παναγιότατος υπογράμμισε ότι «το γενικό φρόνημα του δοκιμασμένου λαού μας έχει καταπέσει επικινδύνως. Οι Έλληνες έχουν βάλει τα κεφάλια κάτω και ο διαπιστούμενος κίνδυνος της απογνώσεως αυξάνεται ταχύτατα», πρόσθεσε. 

Για τον μητροπολίτη Άνθιμο, «το να βάλουν το κεφάλι κάτω οι Έλληνες» σημαίνει «μεγάλο κίνδυνο για όλη την εθνική μας υπόσταση». Και για να αποδείξει τις ανησυχίες που εκφράζει σε θέματα όπως η ονομασία των Σκοπίων, είπε ότι, «θρασύτατα –όπως το χαρακτήρισε- οι Σκοπιανοί έκοψαν νόμισμα με τη μορφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου». 

Ο παναγιότατος μίλησε και για το πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών, το οποίο χαρακτήρισε «τεράστιο» κι αναρωτήθηκε αν είναι αλήθεια η φήμη ότι η κρίση στο τραπεζικό μας σύστημα θα δημιουργήσει αστάθεια, ακόμη και επί των εθνικών μας εδαφών. Ζήτησε από τους αρμοδίους να διαφωτίσουν τον κόσμο και υποστήριξε ότι, σε πρόσφατη συζήτησή του, με κορυφαίο τραπεζικό παράγοντα, στην ερώτησή του αν οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν ελληνικές, δεν πήρε σαφή απάντηση.

Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος ζήτησε από την κυβέρνηση να εκπληρώσει την υπόσχεση για δημιουργία του δευτέρου σταθμού της δημόσιας τηλεόρασης σε επίπεδο ίσης δυναμικής με την ΕΡΤ3 στη Θεσσαλονίκη. Ζήτησε «ραδιοτηλεόαραση αντάξια στα προβλήματα του βορειοελλαδίτικου ελληνισμού» και υπογράμμισε ότι η Θεσσαλονίκη έχει μακρά παράδοση σε αυτόν τον τομέα.

«Παρά τις δυσκολίες, όλοι οι Έλληνες, όπου κι αν είμεθα, είμεθα έτοιμοι πάντοτε να πεθάνουμε για την Ελλάδα. Μια Ελλάδα, όμως, στην οποία θα υπάρχει αξιοπρέπεια και Δικαιοσύνη», κατέληξε.