agrotes_diamartyria_thessaloniki_20130209_02.jpg

Εκστρατεία ενημέρωσης και κινητοποίησης του αγροτικού κόσμου της Ημαθίας άρχισε ο νεοσύστατος Αγροτικός Σύλλογος Γεωργών Βέροιας μέλος της «Πρωτοβουλίας» για την ενοποίηση και την ανασυγκρότηση του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Η «Πρωτοβουλία» των αγροτών ανησυχώντας έντονα από όσα ακούγονται αναφορικά με θέματα της φορολόγησης των αγροτών, ζητά διευκρινίσεις από τον Υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με το ποιοί αγρότες θα έχουν την υποχρέωση να τηρούν βιβλία και τι θεωρείται φορολογητέο εισόδημα. Ζητά, επίσης, λεπτομέρειες για το κόστος του πετρελαίου και της ηλεκτρικής ενέργειας στις αγροτικές εργασίες, το κόστος φυτοφαρμάκων, σπόρων και λιπασμάτων, την άμεση καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, την περικοπή των «πενιχρών» -όπως τις χαρακτηρίζει- αγροτικών συντάξεων και την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης των αγροτών.

Οι αγρότες της Ημαθίας ζητούν δραστική μείωση του συντελεστή φορολόγησης από το 13% που συζητείται, αποδέχονται την τήρηση βιβλίων από τους αγρότες, ζητούν τη μη φορολόγηση των αγροτεμαχίων για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, την άμεση μείωση της τιμής του πετρελαίου για αγροτικές εργασίες, την επαναφορά του δώρου Χριστουγέννων και Πάσχα στις αγροτικές συντάξεις και τη συνταξιοδότηση των αγροτών στο 65ο έτος της ηλικίας τους..

Καλούν, δε, τους αγρότες «σε εγρήγορση, ώστε να μην περάσουν οι όποιες ρυθμίσεις οδηγούν τον κλάδο στον μαρασμό την εξαθλίωση και τελικά στον αφανισμό».