syriza_synentefxi_eyath_20131216_01.jpg

Για επίσπευση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, ενώ αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης.

Σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν σήμερα βουλευτές του κόμματος, ανέφεραν ότι το ξεπούλημα της εταιρείας θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα, όπως τη διακοπή της υδροδότησης σε πολλά νοικοκυριά αλλά και την αύξηση της τιμής του νερού.

Οι βουλευτές κάλεσαν τους πολίτες να αντισταθούν να δραστηριοποιηθούν ώστε να αποτρέψουν τα σχέδια της κυβέρνησης. Υποστήριξαν ότι δεν παρέχονται εγγυήσεις για τους εργαζόμενους, την τιμολογιακή πολιτική, την κοινωνική πολιτική, κ.ά.

Ισχυρίστηκαν ότι σε περίπτωση ιδιωτικοποίησης «το νερό θα ακριβύνει, ό,τι κι αν λέει η κυβέρνηση, όπως έδειξε και η διεθνής εμπειρία» και την προειδοποίησαν «να μην επιχειρήσει με υπέρογκες ρήτρες να δεσμεύσει επόμενες κυβερνήσεις» σε περίπτωση μελλοντικής ακύρωσης της σύμβασης, όπως είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου και καλούμε και τους βουλευτές των άλλων κομμάτων, ακόμη και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον υπουργό Μακεδονίας Θράκης και τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης, που εκλέγονται στη Θεσσαλονίκη, να σταματήσουν τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης του νερού», δήλωσε στη Ραδιοεφημερίδα του Fm100 και στο δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης. Πρόσθεσε πως εκκρεμεί η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, για τη διενέργεια δημοψηφίσματος και απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, την ώρα που το ΤΑΙΠΕΔ παρουσιάζει τους βασικούς άξονες της σύμβασης παραχώρησης της ΕΥΑΘ.

Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, είπε πως ζούμε σε μια ανελεύθερη χώρα σε σχέση με την οικονομική πολιτική η οποία ασκείται, όταν ξεπουλιέται ο δημόσιος πλούτος. Μίλησε επίσης για μια ανάλγητη κυβέρνηση η οποία ξεπουλά το κάθε τι και τώρα έβαλε στο στόχαστρο και το νερό με αποτέλεσμα οι συμπολίτες μας όχι μόνο να πεινάνε και να κρυώνουν, αλλά και να διψάνε.

Η Γιάννα Γαϊτάνη είπε πως αυτό το οποίο ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι η αύξηση των κερδών για τις μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ παραβλέπονται οι νόμοι και η θέληση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

Ο δημοτικός σύμβουλος, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, θύμισε πως μόνο η δημοτική παράταξη Θεσσαλονίκη – Ανοιχτή Πόλη είχε ζητήσει την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος, εδώ και δύο χρόνια. Όμως δεν υπάρχει η βούληση από τη μεριά του δήμου να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο. Είπε ακόμη πως η κυβέρνηση φρόντισε να εξοφλήσει τα χρέη των δήμων προς την ΕΥΑΘ, ώστε να την παραδώσει “καθαρή” στους ιδιώτες.