piter_o_toul_01.jpg

Ο Ιρλανδός ηθοποιός Πίτερ Ο' Τουλ, ο κινηματογραφικός "Λόρενς της Αραβίας" άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 81 ετών, μετά από μακρά ασθένεια, ανακοίνωσε σήμερα ο ατζέντης του.

Ο Ο' Τουλ πέθανε το Σάββατο σε νοσοκομείο του Λονδίνου όπου νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα, είπε ο ατζέντης Στιβ Κένις. "Η οικογένεια ανακοινώνει σήμερα ότι δυστυχώς ο Πίτερ πέθανε χθες, γαλήνια, στο νοσοκομείο. Ήταν άρρωστος για μεγάλο διάστημα" σημείωσε. "Ήταν μοναδικός, ήταν ένας γίγαντας στον τομέα του" συμπλήρωσε ο Κένις.

piter_o_toul_02.jpg

Ο ρόλος που χάραξε τον Πίτερ Ο’ Τουλ, ήταν αυτός του αντισυνταγματάρχη Λόρενς, στον Λόρενς της Αραβίας. Στο ρόλο αυτό ήταν, πράγματι, συγκλονιστικός… Κι όμως, δεν πήρε το Όσκαρ (το έχασε τότε από τον Γκρέκορι Πεκ, για τις Σκιές στη Σιωπή). Ούτε μια φορά στην καριέρα του…

Ο Πήτερ Ο' Τουλ (πλήρες όνομα: Πήτερ Σέιμους Λόρκαν Ο' Τουλ), γεννήθηκε στις 2 Αυγούστου 1932. Ήταν Ιρλανδός ηθοποιός, ο οποίος έγινε διάσημος το 1962 ερμηνεύοντας τον ρόλο του αντισυνταγματάρχη Τόμας Έντουαρντ Λόρενς(T. E. Lawrence) στην ταινία Λώρενς της Αραβίας.

Στην καριέρα του τιμήθηκε με πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων τέσσερις Χρυσές Σφαίρες, ένα Βραβείο της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ένα Βραβείο Έμμυ και ένα Τιμητικό Βραβείο Όσκαρ το 2003 για το συνολικό του έργο. Αντίθετα, παρότι είχε προταθεί οκτώ φορές για Όσκαρ, δεν κατάφερε ποτέ να το κερδίσει, κατέχοντας ένα μοναδικό ρεκόρ.

 

piter_o_toul_03.jpg

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 λίγο έλειψε να χάσει τη ζωή του από σοβαρές ασθένειες, εξαιτίας της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ. Εγχειρίστηκε το 1976 και του αφαιρέθηκε το πάγκρεας και μεγάλο μέρος του στομαχιού του, γεγονός το οποίο οδήγησε σε ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη. Το 1978 έφτασε ένα βήμα από τον θάνατο εξαιτίας αιματολογικής διαταραχής. Τελικά ανάρρωσε και επέστρεψε στη δουλειά, αν και πλέον έβρισκε δυσκολότερα ρόλους σε ταινίες, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται περισσότερο στην τηλεόραση και σποραδικά στο θέατρο. Παρ' όλα αυτά εμφανίστηκε στην πολυβραβευμένη ταινία Ο τελευταίος αυτοκράτορας το 1987. Έδωσε μια υπέροχη ερμηνεία, ως ο δάσκαλος του τελευταίου αυτοκράτορα της Κίνας, Που Γι. Και πάλι έμεινε μακριά από το Όσκαρ… Εκείνη τη χρονιά, δεν είχε καν προταθεί…

Τελευταία τον χαρήκαμε ως Πρίαμο, στην κινηματογραφική Τροία, δίπλα στον “Αχιλλέα” Μπραντ Πιτ…

 

Το τιμητικό Όσκαρ του απονεμήθηκε το 2003. Ο Ο' Τουλ αρχικά αρνήθηκε να το δεχθεί και έγραψε ένα γράμμα στην Ακαδημία λέγοντας ότι "αφού είμαι ακόμη στο παιχνίδι και θα μπορούσα να κερδίσω τον αγαπητό λεχρίτη στα ίσια, θα μπορούσε παρακαλώ η Ακαδημία να αναβάλλει την τιμή μέχρι να γίνω 80;". Τελικά, με την προτροπή των παιδιών του, πήγε στην τελετή (θα του απονέμονταν είτε πήγαινε είτε όχι) και το παρέλαβε από τα χέρια της Μέριλ Στριπ –μιας άλλης ηθοποιού που έχει προταθεί πολύ περισσότερες φορές, μόνον που… έχει κερδίσει αρκετές).