lathrometanastes_lefkada_20131115_01.jpg

Αναποδογυρισμένο σκάφος με μετανάστες εντοπίστηκε στην περιοχή Πάλαιρος Λευκάδας, όπως έγινε γνωστό το πρωί.

Από τους μετανάστες που επέβαιναν σε αυτό, δώδεκα εντοπίστηκαν νεκροί σύμφωνα με το νεότερο απολογισμό, μεταξύ των οποίων και τέσσερα παιδιά, ενώ 15 διασώθηκαν και έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία.

Οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό αγνοουμένων, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται και έρευνες για να εντοπιστούν οι διακινητές.

Έλληνας ευρωβουλευτής είχε επισημάνει τους κινδύνους

«Μετά τη Λαμπεντούζα, μια νέα τραγωδία, αυτή τη φορά στη Λευκάδα, έρχεται να επιβεβαιώσει με τον χειρότερο δυνατό τρόπο την πρόβλεψη ότι όσο η Ευρώπη καθυστερεί στην υιοθέτηση και υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, οι ανθρώπινες απώλειες στην περιοχή της Μεσογείου θα αυξάνονται».

Αυτό τονίζει, σε δήλωσή του, ο Έλληνας Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Παπανικολάου, σχετικά με την τραγωδία στα ανοικτά της Λευκάδας. Ο κ. Παπανικολάου, πριν μικρό χρονικό διάστημα, ζήτησε από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την πλήρη εφαρμογή της ρήτρας ανακατανομής, που θα προβλέπει τη μετεγκατάσταση όσων αιτούνται άσυλο εντός της Ε.Ε., ανάλογα με το ΑΕΠ, τις δομές και τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας.

Όπως υπογράμμισε, «η αλληλεγγύη και η δίκαιη κατανομή των βαρών ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. με τη δημιουργία μόνιμων μηχανισμών, όπως για παράδειγμα αυτής ακριβώς της ρήτρας, αποτελούν τις πλέον αξιόπιστες πολιτικές λύσεις. Αποτελούν κατάλληλα εργαλεία αφενός για την μείωση της πίεσης που δέχονται τα κράτη-μέλη που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα και υποδέχονται μεγάλους αριθμούς μεταναστών, όπως η Ελλάδα, η Μάλτα ή η Ιταλία, αφετέρου θα συμβάλουν καθοριστικά στο να μπει ένα οριστικό τέλος στις τραγωδίες στη Μεσόγειο που στοιχίζουν εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές».

Για τον Έλληνα ευρωβουλευτή, «καμία κωλυσιεργία και καμία δικαιολογία πλέον δεν είναι ανεκτές».