protovoulia_ton_pente_01.jpeg

«Να περάσουμε από την ελεημοσύνη και το κρατικό επίδομα στην αλληλεγγύη και την κάλυψη των αναγκών του πολίτη σε τοπικό επίπεδο». Αυτό θεωρούν κεντρική τους επιδίωξη οι δήμαρχοι που ανήκουν στην «Πρωτοβουλία των 5».

 

Στην πρωτοβουλία αυτή ανήκουν οι δήμαρχοι Αθηναίων, Πατρέων, Θεσσαλονίκης, Βόλου και Ιωαννίνων. Αποφάσισαν να συνεργαστούν, σε επίπεδο οργάνωσης και να παρέχουν τεχνογνωσία και σε άλλους δήμους, ώστε ρυθμίσουν πρωτοβουλίες αλληλεγγύης.

Οι “Πέντε” οργάνωσαν διημερίδα με θέμα «Τοπική Αυτοδιοίκηση και Κοινωνική Πολιτική». Θεωρούν ότι «η κοινωνική πολιτική δεν δίνει λύσεις για τις σημερινές ανάγκες. Το επιδοματικό μοντέλο έχει καταρρεύσει» και προτιμούν τη μεταξύ τους δικτύωση, για δράσεις αλληλεγγύης. Ανοίγουν, δε, την πρωτοβουλία, για όποιον δήμο ενδιαφέρεται.

Οι δήμοι που συνεργάζονται σε αυτήν την πρωτοβουλία θα παρέχουν λογισμικό ο ένας στον άλλον, όπως το λογισμικό Διαχείρισης του Κόμβου Αλληλοβοήθειας του δήμου Αθηναίων για την διαχείριση και το συντονισμό προσφοράς και διανομής αγαθών, ή το Manual Εθελοντισμού και εκπαίδευσης, όπως έχει εφαρμοστεί στο Δήμο Πατρέων.