polytexneio-poreia-thessaloniki_20111117_01.jpg

Με την κατάθεση στεφάνων στο ιστορικό κτήριο του Πολυτεχνείου συνεχίζονται, στην Αθήνα, οι τριήμερες εκδηλώσεις για την 40ή επέτειο της 17ης Νοέμβρη. Στη Θεσσαλονίκη άρχισαν να κλείνουν, σταδιακά, οι δρόμοι του κέντρου.

 

Στην Αθήνα, οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την καθιερωμένη πορεία που θα ξεκινήσει στις 15:00 από την πύλη του Πολυτεχνείου που έριξε το τανκς των συνταγματαρχών, προς την αμερικανική πρεσβεία. Οι πύλες του ιδρύματος είναι ανοιχτές για το κοινό μέχρι τις 9 το βράδυ και την περιφρούρηση του κτιρίου έχουν αναλάβει φοιτητές και καθηγητές.

Στη Θεσσαλονίκη, αυτήν την ώρα, συνεχίζεται η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ από τις πολιτικές νεολαίες, τα πολιτικά κόμματα και τις φοιτητικές παρατάξεις.

Δύο πορείες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Η πορεία για το Πολυτεχνείο είναι προγραμματισμένη να αρχίσει στις 5 το απόγευμα, από το μνημείο της Πολυτεχνικής σχολής, να πέράσει, μέσω των κεντρικών δρόμων, από το Αμερικανικό Προξενείο στην οδό Τσιμισκή και να καταλήξει στο κτίριο της ΕΤ3, στη λεωφόρο Στρατού.

Ξεχωριστή συγκέντρωση, για το Πολυτεχνείο, οργανώνει στις 6 το απόγευμα, η Αντιεξουσιαστική Κίνηση της Θεσσαλονίκης. Αντιεξουσιαστές και μέλη καταλήψεων σε δημόσια κτίρια της Θεσσαλονικης, θα συγκεντρωθούν, εκείνη την ώρα, στην Καμάρα.

2.500 αστυνομικοί στους δρόμους

Υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, πραγματοποιούνται κι εφέτος οι εκδηλώσεις για την 40η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Στη Θεσσαλονίκη αναπτύσσονται περίπου 2.500 αστυνομικοί. Στην Αθήνα, 7.000.

Σε κλοιό ασφαλείας τίθενται το Αμερικάνικο και το Γερμανικό Προξενείο και το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Στην Αθήνα, ειδικά μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί γύρω από την Αμερικανική Πρεσβεία.

Γερανοί σηκώνουν Ι.Χ.

Έκτακτα μέτρα έχει πάρει η τροχαία, στους δρόμους από όπου θα περάσει η πορεία για το Πολυτεχνείο. Έτσι, από τις 5 το πρωί ως τη λήξη των σχετικών εκδηλώσεων, απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση στην Εγνατία (από Γ΄ Σεπτεμβρίου μέχρι Βενιζέλου), Εθν.Αμύνης (από Εγνατία μέχρι πλατεία Λ.Πύργου), Αγ.Δημητρίου (από Εθν.Αμύνης μέχρι Γ΄ Σεπτεμβρίου και από Προξένων μέχρι Φ.Δραγούμη), Γ΄ Σεπτεμβρίου (από οδό Αγ. Δημητρίου μέχρι Γ. Λαμπράκη), Αρμενοπούλου (από Μελενίκου μέχρι Εθν. Αμύνης), Βασ.Ηρακλείου (από πλατεία Αριστοτέλους μέχρι Κ. Ντήλ), Καρόλου Ντήλ (από Τσιμισκή μέχρι Βασιλέως Ηρακλείου), Γρ. Λαμπράκη (από Εγνατία μέχρι Γ΄ Σεπτεμβρίου), Κωνσταντίνου Καραμανλή (από Γ. Σεπτεμβρίου μέχρι Καυτατζόγλου) καθώς και όπου αλλού απαιτηθεί.

Επίσης, από χθες το απόγευμα, λόγω των εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο, δεν επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση των αυτοκινήτων καθ’ όλο το μήκος της οδού Αγγελάκη. Γερανοί της τροχαίας “σηκώνουν”, συνεχώς, τα παρκαρισμένα, σε αυτούς τους δρόμους, αυτοκίνητα.

Από τις 2.30 μ.μ. σήμερα, σταδιακά και ανάλογα με την εξέλιξη των εκδηλώσεων, η συγκοινωνία στο κέντρο της πόλης θα διακόπτεται και δεν θα επιτρέπεται η κίνηση των οχημάτων, ενώ θα υπάρξουν αλλαγές και στα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων.