GIANNAKOU_00.jpg

«Πρέπει επιτέλους να γίνει συζήτηση επί της ουσίας, να τεθεί χρονοδιάγραμμα και να οριστούν συγκεκριμένες διαδικασίες προκειμένου οι "ίδιοι πόροι" της ΕΕ να γίνουν πραγματικά δικοί της.  Να μην εξαρτώνται από πολιτικές συγκυρίες, δημοσιονομικές δυσκολίες αλλά και λογιστικά τεχνάσματα των Κρατών Μελών».

Την άποψη αυτή εξέφρασε η επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου, αμέσως μετά την ψηφοφορία για τον Προϋπολογισμό της ΕΕ 2014 στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο.

Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε σήμερα τις προτάσεις του για την κατάρτιση του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2014. Πρόκειται για σχέδιο προϋπολογισμού λιτότητας και περιορισμένων προσδοκιών, μειωμένου κατά 6% σε σχέση με το 2013 όπως επιτάσσει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020.

Η διαπραγμάτευση δεν έχει κλείσει ακόμα προκαλώντας ισχυρούς κλυδωνισμούς στο εσωτερικό των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, ενώ παρ' όλιγον να την οδηγήσει σε ένα άνευ προηγουμένου δημοσιονομικό αδιέξοδο, εκείνο της παύσης πληρωμών, λόγω έλλειψης ρευστότητας, προς δικαιούχους ευρωπαϊκών κονδυλίων. Πιθανολογείται βασίμως δε ότι στον ήδη ασφυκτικά ισοσκελισμένο προϋπολογισμό του 2014 θα μεταφερθούν ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις του 2013.

«Τη στιγμή κατά την οποία τα Κράτη Μέλη της ΕΕ, υποκύπτοντας σε εσωτερικές πιέσεις, αποφασίζουν να μειώσουν τις συνεισφορές τους προς το κοινό ταμείο, τίθεται με μεγαλύτερη ένταση από ποτέ το ζήτημα των "ιδίων πόρων" της Ένωσης», πρόσθεσε η κ. Γιαννάκου, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας.  Για την κ. Γιαννάκου, χρειαζόμαστε «ένα βιώσιμο σύστημα που θα εξασφαλίσει ανεξαρτησία  στους προϋπολογισμούς της Ένωσης από τις εκάστοτε διαθέσεις των κυβερνήσεων, ώστε να υπάρξει μακροπρόθεσμος σχεδιασμός και έργα που θα εξασφαλίσουν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας».