TELOLGIO-SIN.TIPOU 20131007 01«Μια σπουδαία ευκαιρία να γνωρίσει το κοινό της Θεσσαλονίκης την όπερα», χαρακτήρισε η Γενική Γραμματέας του ΔΣ του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών ΑΠΘ κ. Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά την έκθεση «Wagner-Verdi: 200 χρόνια» που εγκαινιάζεται

την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013, σημειώνοντας ότι «η όπερα είναι απόδραση, την οποία έχουμε όλοι μεγάλη ανάγκη αυτήν την εποχή».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε χθες, η σκηνογράφος κ. Ιωάννα Μανωλεδάκη αναφέρθηκε στο ρόλο που διαδραματίζει η αρμονική συνεργασία σκηνοθέτη και σκηνογράφου στη «γέννηση» μιας όπερας, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «σε μια όπερα η κάθε σκηνή είναι ένας πίνακας ζωγραφικής και οι συντελεστές κινούμενες πινελιές».

Η έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου 2014, περιλαμβάνει χειρόγραφα των Wagner και Verdi, προγράμματα παραστάσεων, παρτιτούρες, κοστούμια, μακέτες και σκηνικά.

Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μέχρι και σκηνοθετημένη παρουσίαση της Τραβιάτα του Νίκου Πετρόπουλου, με έπιπλα και προσωπικά αντικείμενα από την οικία του Νέστορα και της Αλίκης Τέλλογλου. Η ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης άλλωστε, 11 Οκτωβρίου, όπως αποκάλυψε και η αδερφή της Ιδρύτριας του Τελλογλείου, η κ. Αιμιλία Ζέρβα, ήταν και τα γενέθλια της Αλίκης Τέλλογλου!

Η έκθεση «Wagner-Verdi: 200 χρόνια» στηρίζεται αποκλειστικά σε τεκμήρια που προέρχονται από ελληνικές πηγές, την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη, τη Μουσική Συλλογή Κωνσταντίνου Π. Καράμπελα-Σγούρδα, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, καθώς και υλικό από ιδιώτες συλλέκτες και Έλληνες δημιουργούς. Το σημαντικότερο τμήμα του υλικού, κοστούμια όπερας και μακέτες σκηνικών προέρχεται από την Εθνική Λυρική Σκηνή και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό.  

Πρόκειται για έναν άγνωστο θησαυρό της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αποτέλεσμα πολλών δημιουργικών δυνάμεων, ένα ελληνικό κομμάτι προσφοράς στον τομέα της όπερας στην Ελλάδα, ξεκινώντας από το 1958 έως σήμερα. Το κοινό έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει τις δημιουργίες πολλών από τους σημαντικότερους Έλληνες σκηνογράφους και ενδυματολόγους, όπως είναι ο Α. Φωκάς, ο Γ. Πάτσας, ο Ν. Πετρόπουλος, ο Γ. Μετζικώφ, η Ι. Μανωλεδάκη, o Γ. Κόκκος και άλλοι. Κοστούμια, μακέτες ζωγραφισμένες αλλά και τρισδιάστατες, χειρόγραφα, σπάνιες εκδόσεις και παρτιτούρες θα βρίσκονται στο μουσείο για να μεταφέρουν στους επισκέπτες τη μαγεία του λυρικού δράματος.

Γενική ευθύνη έκθεσης

Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά- Γενική Γραμματέας Δ.Σ. Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών ΑΠΘ

Επιμέλεια έκθεσης-καταλόγου

Σοφία Τσώχου

Προετοιμασία κοστουμιών έκθεσης

Δήμητρα Γιοβάνη

Σάκης Κολαλάς (κοστούμια Ι. Μανωλεδάκη)

Γραφιστική επιμέλεια έκθεσης-καταλόγου

Αναστασία Σταμάτη

Εισιτήριο: Γενική είσοδος, 5 ευρώ. Ισχύουν ατέλειες.

Ώρες λειτουργίας: Δε.-Τρ.-Πε.-Πα. 09:00-14:00, Τετ. 09:00-14:00 και 17:00-21:00, Σαβ.- Κυρ. 10.00-18:00.

Λεζάντα: (από αριστερά) Η κ. Ιωάννα Μανωλεδάκη, καθηγήτρια ΑΠΘ, σκηνογράφος, η κ. Αιμιλία Ζέρβα, μέλος του ΔΣ του Τελλογλείου και η κ. Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, καθηγήτρια ΑΠΘ και Γενική Γραμματέας του ΔΣ του Τελλογλείου.