savvakis_svve_01.jpg

«Είχαμε μείνει με την εικόνα ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα ξανάδινε δύναμη στην επιχειρηματικότητα. Δυστυχώς, διαψευστήκαμε».

Την εκτίμηση αυτή έκανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Αθανάσιος Σαββάκης, στη Ραδιοεφημερίδα του Fm100, μιλώντας στον δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη.

Πρόσθεσε πως «τώρα περιμένουμε τους ελέγχους της Black Rock, για να δουν τα διαθέσιμά τους οι τράπεζες». Ζήτησε από την πολιτεία να δει το θέμα της ρευστότητας «σφαιρικά. Να βγάλει τη θηλιά από τον λαιμό των επιχειρηματιών» κι υπογράμμισε πως, πλέον, με το νέο καθεστώς για τις τράπεζες «αυτό είναι πολιτική απόφαση».

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε, χθες, με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, ο κ. Σαββάκης τόνισε πως είναι ανάγκη να στηριχθεί ο τομέας της μεταποίησης, με πρώτο και βασικό τη βελτίωση των υποδομών.

Οδηγία Σεβέζο: Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα

«Η ΒΙΠΕΘ παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης. Η λειτουργία της Μονάδας Κατεργασίας Αποβλήτων, έχει επιπτώσεις και στις βιομηχανίες που έχουν απομείνει», είπε, προσθέτοντας πως είναι αναγκαία η σύνδεση της Βιομηχανικής Περιοχής με την ΠΑΘΕ και την εθνική οδό προς Έδεσσα και Φλώρινα.

Ειδικά για βιομηχανίες όπως τα Ελληνικά Πετρέλαια, που ενέχονται στην «οδηγία Σεβέζο» (που αφορά εγκαταστάσεις υψηλής επικινδυνότητας για πρόκληση βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλου μεγέθους και προβλέπει μεταφορά τους), τόνισε: «Το κόστος μετεγκατάστασης είναι πολύ μεγαλύτερο, για μια τέτοια βιομηχανική μονάδα, από ότι το κόστος της αρχικής εγκατάστασης. Κι όμως, τα Ελληνικά Πετρέλαια πρέπει να φύγουν από την περιοχή».

Όσον αφορά το θέμα των μεταποιητικών επιχειρήσεων, ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ τόνισε ότι «15 χρόνια τώρα, η ελληνική πολιτεία αρνείται να αντιληφθεί το ρόλο της μεταποιητικής δραστηριότητας», φέρνοντας το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης, η οποία, διαχρονικά, ήταν ο δεύτερος βιομηχανικός πόλος της χώρας και, πλέον, έχει αποβιομηχανοποιηθεί. «Χωρίς τον τομέα της μεταποίησης, δεν μπορούμε να έχουμε νέες θέσεις εργασίας», υπογράμμισε.