louketa-epixeiriseis-660.jpeg

Σήμα κινδύνου για νέα λουκέτα και απώλειες θέσεων εργασίας που θα δυναμιτίσουν την κοινωνική συνοχή αποτελούν τα στοιχεία σοκ για τα χρηματοοικονομικά μεγέθη 218 επιχειρήσεων του έτους 2012 με έδρα το βορειοελλαδικό τόξο.

 

Τα στοιχεία ανέλυσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος(ΣΒΒΕ) και, όσο και να τα ψάξει κανείς, δεν μπορεί να βρει ούτε ένα θετικό στοιχείο...

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη του ΣΒΒΕ οι συνολικές ζημίες των 218 επιχειρήσεων αυξήθηκαν τη διετία 2011-2012 κατά 140%, και από 77,9 εκατ.ευρώ το 2011 ανήλθαν στα 187,3 εκατ.ευρώ. Ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων του δείγματος μειώθηκε κατά περίπου 200 εκατ. το 2012 σε σχέση με το 2011, είναι δηλαδή μειωμένος κατά 5,73%.

Οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις αυξήθηκαν κατά 4,22%, ενώ τα ίδια κεφάλαια μειώθηκαν κατά 5,94%.

Όπως και την 2011, έτσι κατά το 2012, το 50% των μεταποιητικών επιχειρήσεων της Βορείου Ελλάδος εξακολουθεί να εργάζεται με ζημίες. Το ποσοστό παραμένει έντονα υψηλό, ειδικά αν ληφθεί υπόψη το ότι το 2008, δηλαδή στην αρχή της κρίσης το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 17%.

Δεν υπάρχει, πλέον, περιθώριο κέρδους

Το Περιθώριο Καθαρού Κέρδους έχει πάψει να έχει θετικό πρόσημο από το 2009. Για το 2012 οι βιομηχανίες της Βόρειας Ελλάδας εμφανίζουν «περιθώριο ζημιών» της τάξης του 5%.

Η παρατηρούμενη τάση εμβάθυνσης της αποβιομηχάνισης στη Βόρεια Ελλάδα αποτυπώνεται και από τα στοιχεία οριστικής παύσης λειτουργίας επιχειρήσεων-μελών του ΣΒΒΕ. Συγκεκριμένα, από το 2008 μέχρι σήμερα έχουν κλείσει οριστικά περισσότερες από 50 σημαντικές μεταποιητικές επιχειρήσεις με έδρα τις τέσσερις περιφέρειες του βορειοελλαδικού τόξου.

Ποιοι είναι αυτοί που αντέχουν

Όσον αφορά συμπεράσματα κατά τάξη κύκλου εργασιών:

  • -Τις μεγαλύτερες «αντοχές» από την οικονομική κρίση εμφανίζουν οι επιχειρήσεις που πραγματοποιούν κύκλο εργασιών από 50 – 200 εκατ.ευρώ όπου απλώς το περιθώριο καθαρού κέρδους είναι μηδενικό,
  • -Τις μεγαλύτερες «πιέσεις» και επιπτώσεις από την οικονομική κρίση δέχονται οι επιχειρήσεις με κύκλο Εργασιών έως 3 εκατ.ευρώ, οι οποίες παρουσιάζουν δείκτη ζημιών ίσο με 94,2%.
  • -Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες τρεις τάξεις κύκλου εργασιών (3-5 εκατ., 5-10 εκατ. και 10 – 50 εκατ.ευρώ) ο δείκτης ζημιών πλέον από μονοψήφιος έχει γίνει διψήφιος και στην περίπτωση των επιχειρήσεων από 5-10 εκατ.ευρώ αγγίζει το 20%.

Ποιοι παρουσιάζουν ζημιές

Όσον αφορά τα κλαδικά αποτελέσματα, ακόμη και ο με παραδοσιακά μεγάλες αντοχές κλάδος των «τροφίμων και των ποτών» παρουσιάζει αύξηση ζημιογόνων επιχειρήσεων κατά το 2012, αφού πλέον και γι’ αυτόν 1 στις 3 επιχειρήσεις, εμφανίζει ζημίες.

Για τους άλλους κλάδους οι ζημιογόνες επιχειρήσεις έχουν ως εξής:

  • -8 στις 10 επιχειρήσεις από τον κλάδο του ξύλου και των προϊόντων από ξύλο
  • -7 στις 10 από τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, και,
  • -6 στις 10 από τα δομικά, και, από τον κλάδο της μεταλλουργίας των μεταλλικών προϊόντων.

Η μελέτη κερδοφόρων - ζημιογόνων επιχειρήσεων με κριτήριο τον κύκλο εργασιών που αυτές πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς 2012, καταδεικνύει ότι:

  • -6 στις 10 επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών μέχρι 3 εκ. € παραμένουν και για το 2012 ζημιογόνες, όπως ήταν άλλωστε και το 2011,
  • -ομοίως, περίπου 7 στις 10 επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών από 5 εκ. € έως 10 εκ. € είναι επίσης ζημιογόνες,
  • -6 στις 10 επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών από 5 έως 10 εκ. € είναι επίσης ζημιογόνες,
  • -ζημίες επίσης παρουσιάζουν περίπου 4 στις 10 επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών από 10 – 50 εκ. €,
  • -25% περίπου των επιχειρήσεων με κύκλο εργασιών από 50 έως 100 εκ. €, εξακολουθούν και το 2012 να είναι ζημιογόνες, ενώ και,
  • -το 50% των επιχειρήσεων με κύκλο εργασιών από 100 – 200 εκ. €, εμφανίζει ζημίες.

Οι προτάσεις του ΣΒΒΕ

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) προτείνει την έμπρακτη ενίσχυση της παραγωγικής βάσης της χώρας και τη διαμόρφωση συγκεκριμένης βιομηχανικής πολιτικής, η οποία απαραίτητα θα πρέπει ν’ αποτελέσει άμεση κυβερνητική προτεραιότητα.

Συγκεκριμένα προτείνει:

  1. Να υιοθετηθεί από την Ελλάδα προσαρμοσμένος ο στόχος που έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), για συμμετοχή της μεταποίησης κατά τουλάχιστον 20% στην παραγωγή του ΑΕΠ έως το έτος 2020. Για την Ελλάδα προτείνουμε το ποσοστό αυτό να ανέλθει στο 12% από περίπου 9% που είναι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, σήμερα, και,
  2. Την άσκηση (έμμεσης) κλαδικής βιομηχανικής πολιτικής κατά το πρότυπο άλλων χωρών της ΕΕ.

Στο πλαίσιο άσκησης της συγκεκριμένης πολιτικής προτείνει την ενίσχυση ευπαθών, και ταυτόχρονα δυναμικών κλάδων της μεταποίησης, με παράλληλη ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων περιοχών και περιφερειών της χώρας, στις οποίες είναι χωροθετημένες σημαντικές μεταποιητικές επιχειρήσεις ή/και ολόκληρες ομάδες μεταποιητικών επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο των γενικότερων προτάσεων του ΣΒΒΕ για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, οι θέσεις του Συνδέσμου πάγια και διαχρονικά αφορούν την ενίσχυση της ρευστότητας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση ο ΣΒΒΕ προτείνει μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μεταποιητικών επιχειρήσεων στο Βορειοελλαδικό Τόξο, καθώς επίσης και μέτρα για την ενίσχυση του λειτουργικού κόστους της βιομηχανίας, το οποίο αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα επιβίωσης της μεταποίησης την εποχή της οικονομικής κρίσης.

Δείτε αναλυτικά την έρευνα του ΣΒΒΕ με κλικ εδώ