parelasi_20131028_01.jpg

Μα ακόμη ευκαιρία, στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, να καταφερθεί κατά της Χρυσής Αυγής, έδωσε η παρουσία του βουλευτή της, Αντ. Γρέγου, στο πεζοδρόμιο κι όχι στην εξέδρα της παρέλασης.

 

Αντίθετα, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστας, απέφυγε να ρίξει λάδι στη φωτιά και ευχήθηκε, μόνον, χρόνια πολλά… Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

papoulias_agios_dimitrios_20131026_01.jpg

Με τη λήξη της παρέλασης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, έστειλε ένα μήνυμα στην Ευρώπη: «Γιορτάζουμε μια μεγάλη επέτειο, μια πολύ σημαντική επέτειο. Τιμάμε τους νεκρούς αυτής της μεγάλης μάχης του ελληνικού λαού εναντίον της χολέρας του Ιταλικού φασισμού του 1940. Ήταν η πρώτη αντιφασιστική νίκη της Ευρώπης, που αφύπνισε την τότε Ευρώπη που κοιμόταν μέσα στους συμβιβασμούς του Μονάχου του 1938. Η Ελλάδα ήταν προμαχούσα, όπως πάντοτε, στους αγώνες για ελευθερία και ανθρώπινα ιδανικά. Αυτά δεν πρέπει να τα ξεχνάει η σημερινή Ευρώπη. Ο ελληνικός λαός έδωσε τότε το αίμα του -και σήμερα έδωσε αυτό που μπορούσε, για να ξεπερασθεί η κρίση. Κι αυτό πρέπει να εκτιμηθεί από την Ευρώπη. Δεν μπορεί ο ελληνικός λαός να δώσει κάτι περισσότερο. Αυτό που μπορούσε, το έδωσε. Αυτό είναι το μήνυμα μας και μη νομίζουν ότι μπορεί να υποκύψουμε σε εκβιασμούς. Ποτέ ο ελληνικός λαός δεν υπέκυψε σε εκβιασμούς».

Λιτή η δήλωση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Ανθίμου: «Θρίαμβος της πατρίδος η παρέλαση της Θεσσαλονίκης για την 28η Οκτωβρίου», είπε –και αποχώρησε.

Ο μίνι λόγος του Αβραμόπουλου

Αντίθετα, ιδιαίτερα ομιλητικός ήταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Άρχισε με το μήνυμα της ημέρας και υπογράμμισε, τρεις φορές, την παρουσία των Θεσσαλονικέων στην παρέλαση:

«Οι εθνικές επέτειοι έχουν αξία από την ώρα που επικαιροποιούν διαχρονικά τα μηνύματα της ιστορίας. Ζήσαμε όμορφες στιγμές,  μοιραστήκαμε με τους χιλιάδες Θεσσαλονικείς ανώτερα και ευγενή αισθήματα. Νοιώσαμε να μεγαλώνει το φρόνημα λαού μας και να παίρνουμε δύναμη. Αν ως προς κάτι αυτή η παρέλαση στέλνει μήνυμα, είναι ενότητα ομοψυχία και αλληλεγγύη. Η Ελλάδα έχει περάσει πολύ πιο δύσκολα και τα χε καταφέρει. Και τώρα θα βγει νικήτρια από αυτή τη δοκιμασία», δήλωσε αρχικά.

Στη συνέχεια, ο κ. Αβραμόπουλος, έστειλε μήνυμα στο εσωτερικό των Ενόπλων Δυνάμεων και στο… εξωτερικό της χώρας: «Οι ένοπλες δυνάμεις είναι προασπιστές της Δημοκρατίας και των κατακτήσεων του λαού μας. Σήμερα, λαός και στρατός ήταν ενωμένοι, μπροστά στην κοινή μας απόφαση να οδηγηθούμε σε καλύτερους καιρούς. Η  κυβέρνηση έδωσε μια μεγάλη μάχη. Πρέπει να αφήσουμε στην άκρη τα μικρά και τα ασήμαντα να μη διολισθαίνουμε στο να μεγαλώνουμε τα μικρά και να μικραίνουμε τα μεγάλα. Η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός σταθεροποιητικός παράγοντας, πάντα στην υπηρεσία του διεθνούς δικαίου. Στέλνουμε μήνυμα στους γείτονές μας, στους φίλους μας στην Ευρώπη, θυμίζοντας ότι αυτή η χώρα έχει μεγάλη ιστορία, σημαντικότατη συνεισφορά στην κατάκτηση της ελευθερίας στον νεώτερο κόσμο. Κι έτσι θα συνεχίσουμε».

Κι έκλεισε με άλλη μία αναφορά στην παρουσία του κόσμου: «Σήμερα δυναμώθηκε και ενισχύθηκε το φρόνημα του λαού μας. Αποδώσαμε τιμή στα παιδιά μας και τις ένοπλες δυνάμεις. Οι Θεσσαλονικείς με την παλλαϊκή συμμετοχή τους στην παρέλαση ήρθαν να στείλουν το δικό τους μήνυμα εκ μέρους του ελληνικού λαού, που περιμένει να δυναμώσουμε τις σχέσεις αλληλεγγύης ανάμεσά μας και να ορθώσουμε κοινό μέτωπο στις προκλήσεις της εποχής. Ο λαός μας, θα βρει και πάλι την προοπτική του και την ελπίδα του και δε θα αργήσει που θα ξημερώσει μια καλύτερη μέρα».

Σαουλίδης: Στην εξέδρα βρίσκονταν οι επίσημοι θεσμοί

Με μια δήλωση – μήνυμα για το θέμα της Χρυσής Αυγής άρχισε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στην παρέλαση, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, Αντώνης Σαουλίδης: «Η σημερινή μέρα στέλνει μήνυμα σε όλους που πριν από μας έχτισαν την Ελλάδα της τιμής και της αξιοσύνης: Στα δικά τους βήματα θα συνεχίσουμε. Είναι μια μέρα μνήμης και περισυλλογής για την υπευθυνότητα που πρέπει να δείξουμε όλοι μας να μην προδώσουμε τις θυσίες προγόνων μας. Να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων(…) Μπορούμε και πρέπει να σταθούμε απέναντι στον ολοκληρωτισμό, απέναντι στην ισοπέδωση. Να καταδικάσουμε τη βία, το φασισμό και το νενοναζισμό. Να καταθέσουμε, σύσσωμα, τις δυνάμεις μας για καλύτερες μέρες».

Τον κ. Σαουλίδη ρώτησαν οι δημοσιογράφοι για την παρουσία του βουλευτή της Χ.Α. Γρέγου, στην παρέλαση. Κι εκείνος απάντησε: «Δε βρίσκονταν στην εξέδρα. Στην εξέδρα κάθονται οι επίσημοι θεσμοί. Ως εκ τούτου, συμμετείχαμε κανονικά».

Τον ρώτησαν και για το θέμα των πολεμικών βιομηχανιών: «Οι πολεμικές βιομηχανίες της χώρας επιτελούν σημαντικό έργο. Θα προστατευθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό οι θέσεις εργασίας», είπε.

Γρέγος: Δε θέλουμε να βρισκόμαστε στην εξέδρα

gregos_parelasi_20131028_01Την ώρα εκείνη, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Αντ. Γρέγος, αποχωρούσε από την παρέλαση. Τον ρώτησαν για όσα προηγήθηκαν και απάντησε: «Η Χρυσή Αυγή είναι ένας νόμιμος πολιτικός φορέας, εκλεγμένος από το λαό, που εκπροσωπείται νόμιμα στη Βουλή, σωστά, όπως πρέπει –και παντού. Κι αυτό θα γίνει».

Τον ρώτησαν γιατί δεν ανέβηκε στην εξέδρα κι απάντησε: «Δεν θέλουμε να ανεβούμε στην εξέδρα. Δεν έχουμε κάτι κοινό μ’ αυτούς που ανέβηκαν στην εξέδρα. Ευχόμαστε χρόνια πολλά στον ελληνικό λαό και θα πούμε ένα μεγάλο όχι σ’ αυτούς που πρόδωσαν την πατρίδα μας και την παρέδωσαν τους τραπεζίτες».

Μπουτάρης: Ας ανέβαινε, να δούμε τι θα γινότανε

mpoytaris_parelasi_20131028_01Όσο για τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, που είπε ότι θα αποχωρούσε αν ανέβαινε στην εξέδρα βουλευτής της Χρυσής Αυγής, είπε: «Ας φύγει κι από την πόλη. Να φύγει, αν θέλει. Δεν είναι κακό να φύγει ο κ. Μπουτάρης».

Όπως ήταν φυσικό, οι δηλώσεις του δημάρχου Θεσσαλονίκης επικεντρώθηκαν στην… κόντρα, με το βουλευτή της Χρυσής Αυγής.

«Δεν τον αντιλήφθηκα. Δεν ξέρω τι είπε για μένα», είπε ο κ. Μπουτάρης. Και συνέχισε: «Η θρασυδειλία της Χρυσής Αυγής αποδεικνύεται με την παρουσία της στο πεζοδρόμιο. Αν ήθελε να εφαρμόσει το νόμο ας ερχόταν πάνω στην εξέδρα να δούμε τι θα γινότανε»!

Κάποιος (που, προφανώς, δε γνωρίζει ότι ο εκπρόσωπος Τύπου της Χ.Α. έχει ανακοινώσει άλλο όνομα για υποψήφιο του κόμματος στις δημοτικές εκλογές), επισήμανε στο δήμαρχο ότι ο Αντ. Γρέγος θα είναι υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Κι ο κ. Μπουτάρης, απάντησε: «Ας έρθει στις εκλογές να δούμε τι θα γίνει».

Τζιτζικώστας: Χρόνια πολλά

Ιδιαίτερα φειδωλός ήταν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστας: «Γιορτάζουμε τη νίκη κατά των άκρων και των ακροτήτων και τιμούμε όλους που έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε ελεύθεροι», δήλωσε, ευχήθηκε «χρόνια πολλά» κι αποχώρησε.