Lou Reed backstage at the Isle of Wight Festival at Seaclose Park in Newport. PRESS ASSOCIATION Photo. Picture date: Sunday 11 June 2006. Photo credit should read:Yui Mok/PA

Ένας μεγάλος ποιητής της ροκ, ο μπροστάρης των Βέλβετ Αντεργκράουντ, ο μουσικός Λου Ριντ πέθανε, απόψε, σε ηλικία 71 ετών. Αφήνει πίσω του πάνω από 40 άλμπουμς…

 

Ο τραγουδιστής και τραγουδοποιός, συνθέτης και στιχουργός τραγουδιών όπως το Πέρφεκτ Ντέι και το Γουόκ Ον Δε Γουάιλντ Σάιντ, ήταν από αυτούς που χάραξαν την ιστορία της ροκ. Το συγκρότημά του, οι Βέλβετ Αντεργκράουντ, έγιναν γνωστοί για την συμμετοχή τους σε διάφορες μορφές Τέχνης και για τη συνεργασία με τον Άντι Γουόρχολ.

LouReed030613.jpg

Οι Βέλβετ Αντεργκράουντ δεν είχαν ποτέ εμπορική επιτυχία. Όμως, η επιρροή τους σε άλλους μουσικούς, επί δεκαετίες, αναγνωρίζεται από όλους. Η πανκ, το γκλαμ και η εναλλακτική ροκ μουσική και τα κινήματά τους της δεκαετίες του ‘70, του ‘80 και του ‘90, όλα αναγνωρίζουν τον Λου Ριντ ως τον μουσικό που τα επηρέασε σφόδρα. Οι REM, o Ντέιβιντ Μπάουι, οι Νιρβάνα, η Πάτι Σμιθ κι ένα σωρό άλλοι, έχουν παραδεχτεί ότι επηρεάστηκαν από τον Ριντ και το συγκρότημά του.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Μπράιαν Ένο: «Το πρώτο άλμπουμ των Βέλβετ Αντεργκράουντ πούλησε όλα κι όλα 10.000 αντίτυπα, αλλά όποιος το αγόρασε… ίδρυσε τη δική του μπάντα»!

lou_reed_album.JPG

Οι Βέλβετ Αντεργκράουντ μπήκαν στο Ροκ Εν’ Ρολ Χολ Οφ Φέιμ το 1996. Η μεγάλη επιτυχία για τον Ριντ, όμως, ήρθε με το άλμπουμ Τρανσφόρμερ.

Ως σόλο καλιτέχνης ηχογράφησε 20 άλμπουμ, με τελευταίο το Hudson River Wind Meditations, το 2007.

Σύμφωνα με το Ασόσιέιτεντ Πρες, ο Ριντ πέθανε, όπως δήλωσε ο ατζέντης του, από επιπλοκές σε ασθένεια του ήπατος. Γνωστός γερός πότης, τοξικομανής, ο Ριντ είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος τον περασμένο Μάιο, όταν και ακύρωσε πέντε κονσέρτα στην Καλιφόρνια, μέσα στον Απρίλιο, πριν την επέμβαση.

Lou ReedHop Farm Festival 2011 - Day 2Kent, England - 02.07.11Featuring: Lou ReedWhere: Kent, United KingdomWhen: 02 Jul 2011Credit: WENN

Την 1 Ιουνίου, ο Ριντ ποστάρισε στην ιστοσελίδα του κείμενο με τίτλο “Είμαι ο Θριαμβευτής της Σύγχρονης Ιατρικής”…

Ζούσε με τη δεύτερη γυναίκα του, επίσης μουσικό, Λόρι Άντερσον.

lou-reed-by-dooderman[170807].jpg