Παρέμβαση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης, στο θέμα των ευρημάτων του, υπό κατασκευή, σταθμού του μετρό στη Βενιζέλου.
Οι αρχιτέκτονες υπογραμμίζουν ότι ο νόμος προβλέπει να μη μετακινούνται αρχαία ευρήματα, παρά μόνον αν δεν είναι δυνατή η παραμονή τους στο συγκεκριμένο σημείο όταν γίνεται κάποιο έργο και ζητούν από το υπουργείο Πολιτισμού να ακολουθήσει τη νόμιμη διαδικασία.


Στην επιστολή τους, τα μέλη του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων επισημαίνουν ότι, από το φάκελο της υπόθεσης απουσιάζει παντελώς η μελέτη «που θα τεκμηρίωνε το ανέφικτο της διατήρησης των αρχαίων επί τόπου. Ταυτόχρονα η μελέτη δεν είναι πλήρης και ακριβής σε ότι αφορά τον τρόπο συνύπαρξης των ευρημάτων με τις εγκαταστάσεις του Σταθμού,  και στην μελέτη απόσπασης δεν υπάρχει τίποτε για το σκέλος της επανατοποθέτησης των ευρημάτων εντός του σταθμού βάση της τροποποιημένης μελέτης».

Οι αρχιτέκτονες ζητούν από το υπουργείο να εγγυηθεί ότι το θέμα «θα αναπεμφθεί στο ΚΑΣ μόνο όταν με ευθύνη του κυρίου του έργου, με πλήρη διαφάνεια και σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, ολοκληρωθεί η πλήρης μελέτη τροποποίησης του Σταθμού που θα περιλαμβάνει τις αρχαιότητες εντός αυτού». Επισημαίνουν ότι η «Αττικό Μετρό Α.Ε.» θα έπρεπε, εδώ και δυο μήνες, να έχει αρχίσει την εκπόνηση της μελέτης τροποποίησης του σταθμού κι ότι θα έπρεπε, με βάση τον αρχαιολογικό νόμο που απαγορεύει τη μετακίνηση και την πρόταση του ΑΠΘ και του ΤΕΕ/ΤΚΜ να αναζητηθούν συμπαραστάτες στη νέα προσπάθεια, όπως η UNESCO και η EUROPA NOSTRA, που θα μπορούσαν, ενδεχομένως, να χρηματοδοτήσουν το έργο.