oikoumenikos_dimotiko_symboylio_20131026_01.JPG

Ευκαιρία για τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, να αναφερθεί, για άλλη μία φορά, στο φαινόμενο της Χρυσής Αυγής, στάθηκε η τελετή απονομής του χρυσού μεταλλίου της Θεσσαλονίκης, στον Οικουμενικό Πατριάρχη.

 

Το μετάλλιο απονεμήθηκε στον Παναγιότατο, κατά την έκτακτη  Πανηγυρική  Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης στη διάρκεια της οποίας ανακηρύχθηκε επίσης επίτιμος δημότης Θεσσαλονίκης.

oikoumenikos_dimotiko_symboylio_mpoytaris_20131026_01.JPG

Κατά την προσφώνηση του, ο Γιάννης Μπουτάρης, είπε ότι η ανταπόκριση της τοπικής Εκκλησίας στην κοινωνική κρίση στην Θεσσαλονίκη, αναβιώνει το κοινοτικό πνεύμα του Ελληνισμού, διαχρονική κιβωτός του οποίου είναι το Πατριαρχείο και επιπλέον τονίζει πόσο καθοριστική είναι η συνεργασία της Εκκλησίας με το λαϊκό στοιχείο και υπενθυμίζει ότι τόσο η Εκκλησία όσο και η κοινωνία οφείλουν να χειραφετηθούν από την κρατική εξουσία.

Αναφερόμενος στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, σημείωσε ότι «συμπίπτει με μια προσπάθεια της Ελληνικής Δημοκρατίας να αντιμετωπίσει μια νεοναζιστική οργάνωση που κατηγορείται ως εγκληματική. Αυτό είναι ένα σημείο που συνδέει σε κάποιο βαθμό το χθες με το σήμερα. Το φασισμό του Μουσολίνι με τον νεοναζισμό. Την άμυνα της  Ελλάδας εκείνης της εποχής με την άμυνα της σημερινής Ελληνικής Δημοκρατίας».

oikoumenikos_dimotiko_symboylio_20131026_02.JPG

Στους άρρηκτους δεσμούς και την κοινή ιστορική πορεία της Θεσσαλονίκης και της Κωνσταντινούπολης αναφέρθηκε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος κατά την ομιλία του στην ειδική πανηγυρική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου σημειώνοντας: «Βαθέως συγκεκινημένοι ἐδέχθημεν τὴν προσγενομένην εἰς τὴν ἡμετέραν Μετριότητα διπλῆν τιμήν, αὐτὴν τῆς ἀνακηρύξεως εἰς ἐπίτιμον δημότην τῆς μεγαλωνύμου πόλεως τῆς Θεσσαλονίκης ἅμα δὲ καὶ τὴν τιμὴν τῆς ἀπονομῆς τοῦ χρυσοῦ μεταλλίου αὐτῆς. Τὴν συγκίνησιν ἡμῶν καθιστᾷ ἔτι μεγαλυτέραν ἡ λαμπρὰ καὶ ἐπίσημος διὰ τὴν πόλιν ἡμέρα τῆς ἑορτῆς τοῦ πολιούχου καὶ προστάτου αὐτῆς, τοῦ μυροχεύμονος καὶ τοῖς μύροις αὐτοῦ πληροῦντος πᾶσαν τὴν οἰκουμένην ἁγίου ἐνδόξου μεγαλομάρτυρος Δημητρίου, καὶ τῆς συμπιπτούσης ἑορτῆς τῆς ἀπελευθερώσεως αὐτῆς, ἡ ὁποία ἐπελέγη διὰ τὴν ἀπόδοσιν τῆς τοιαύτης τιμῆς εἰς ἡμᾶς».

Στην τελετή μίλησαν ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παν. Αβραμόπουλος και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων: Δημοτικός Σύμβουλος και υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κώστας Γκιουλέκας (Ομάδα Δημιουργίας), Δημοτικός Σύμβουλος Γιάννης Δελλής (Λαϊκή Συσπείρωση), Δημοτικός Σύμβουλος, Στέλιος Παπαθεμελής (Υπερκομματικό Δημοτικό Κίνημα) Δημοτικός Σύμβουλος Τριαντάφυλλος Μηταφίδης (Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη),  Δημοτικός Σύμβουλος Μάκης Στεργίου (Εξουσία Πολιτών) και Δημοτικός Σύμβουλος Χρήστος Μάτης (Ενεργοί Πολίτες – Οικολογία στην Πράξη).

Παρέστησαν ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Σταύρος Καλαφάτης, ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης  Θεσσαλονίκης  κ.κ. Άνθιμος, ο Γενικός Πρόξενος Η.Π.Α. Robert Sanders, ο Γενικός Πρόξενος Τουρκίας, Tuğrul Biltekin, ο Γενικός Πρόξενος Ρωσικής Ομοσπονδίας Aleksey Popov, ο Γενικός Πρόξενος Γερμανίας Ingo Von Voss, οι Βουλευτές Α΄ Θεσσαλονίκης Γεώργιος Ορφανός και Χρυσούλα Γιαταγάνα, εκπρόσωπος του Γ΄ Σώματος Στρατού  και του Νατοϊκού Στρατηγείου NRDC–GR, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Θεοφάνης Παπάς, ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Αθανάσιος Καρούντζος, ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Δαυίδ Σαλτιέλ, ο Πρόεδρος της Αρμένικης Κοινότητας  Βαρκές Κονταξιάν και εκπρόσωπος της Ορθόδοξης Αρμενικής Εκκλησίας.