korovinis_02.jpg

Ένα στοίχημα για τον ίδιο χαρακτήρισε το βιβλίο του «55», που παρουσιάζεται απόψε, στις 8 το βράδυ, στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη, ο συγγραφέας Θωμάς Κοροβίνης.

Μιλώντας στη Ραδιοεφημερίδα του Fm100 και στο δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη, o κ. Κοροβίνης, τόνισε ότι άρχισε τη συγγραφή όταν θεώρησε ότι είχε την κατάλληλη υποδομή να καταπιαστεί με το θέμα, καθώς έχει ειδικό βάρος.

Το βιβλίο του καταπιάνεται με τα γεγονότα του ’55, στην Κωνσταντινούπολη, μέσα από την ιστορία της Πολίτισσας Μαρίκας Σεφέρογλου και της κληρονομιάς που αφήνει σε ανιψιό της. Μέσα από τις διηγήσεις της ξεπηδά μια Κωνσταντινούπολη των θρύλων, των γεύσεων, της νύχτας, των Κούρδων, των Αρμενίων και, φυσικά, των Ελλήνων και των Τούρκων.

Ο ίδιος ο συγγραφέας βρέθηκε για επτά χρόνια στην Πόλη (από το 1987 ως το 1996, όταν δίδασκε στο Παρεναγωγείο). «Αυτά είναι τα μαγικά της βιογραφίας του κάθε ανθρώπου», είπε. «Οι μεγάλες στάσεις της ζωής μας. Βρέθηκα σε μια πόλη με πολλές τραγικές διακυμάνσεις στην ιστορία της».

Ο κ. Κοροβίνης χαρακτήρισε «μεγάλη μήτρα του πολιτισμού» την Κωνσταντινούπολη, στην οποία ο ελληνισμός προσφεύγει «όχι με την εθνικιστική, αλλά με την αίσθηση ενός μεγαλείου». Για τον ίδιο λέει ότι «σφραγίστηκε» με τη σχέση του με την πόλη. «Το παρελθόν μιλάει βαθιά μέσα μου», προσθέτει.