Τρία πράγματα περιμένουν να ακούσουν, από τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, στην αυριανή του ομιλία, στην αίθουσα Κορώνα της ΔΕΘ, οι εξαγωγείς της Βόρειας Ελλάδας: Απαντήσεις στις προτάσεις τους για την εξωστρέφεια και τη ρευστότητα, αλλά και το τι θα γίνει, άμεσα, με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Όπως είπε, στη Ραδιοεφημερίδα του Fm100 και στο δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, Δημήτρης Λακασάς, «ο πρωθυπουργός έχει μια χρυσή ευκαιρία να δώσει απαντήσεις – λύσεις σε αυτά τα θέματα».

Για τη ρευστότητα ο κ. Λακασάς διευκρίνισε πως «οι τράπεζες έχουν, πλέον, τη δυνατότητα να δανείζονται με καλύτερους όρους, τη στιγμή που, τα μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα έχουν κρατικοποιηθεί. Επίσης, μειώθηκαν τα επιτόκια καταθέσεων κι έτσι έπεσε το κόστος του χρήματος. Θα πρέπει να μετακυλήσουν το κέρδος τους στις εξαγωγικές επιχειρήσεις», είπε χαρακτηριστικά. Υπογράμμισε πως τα 2 δις. ευρώ τα οποία αναμένονται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα πρέπει να διατεθούν στις επιχειρήσεις ως χρηματικά εργαλεία.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ επανέλαβε την πρόταση του για την ίδρυση Λευκής Βίβλου για τις 2.500 εξαγωγικές επιχειρήσεις, που απασχολούν 200.000 εργαζόμενους.