Τα πάνω - κάτω φέρνει στη Θεσσαλονίκη, το νέο ρυθμιστικό. Βγάζει εκτός τον σχεδιασμό των φορέων -προς το... καλύτερο- εάν και εφόσον γίνει δεκτό από τη διαβούλευση και μπει σε εφαρμογή.


Συγκεκριμένα,, προβλέπει: 

  • Τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στο κέντρο της πόλης που θα καταλαμβάνει τις περιοχές του Λευκού Πύργου, της ΧΑΝΘ, του Θεάτρου Κήπου, της ΔΕΘ, των Πανεπιστημίων και του Γ΄ Σώματος Στρατού μέσα στα επόμενα χρόνια. 
  • Τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη δυτική Θεσσαλονίκη.
  • Την επέκταση των ορίων του ιστορικού κέντρου μέχρι και την Ανω Πόλη. 
  • Την ανάσχεση της επέκτασης της πόλης με περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης και της δυνατότητας κατατμήσεων.
  • Τον χαρακτηρισμό του Σέιχ Σου σε προστατευόμενη περιοχή και την ενοποίησή του με τις δασικές εκτάσεις Χορτιάτη, Θέρμης, Πανοράματος, Φιλύρου, Πολίχνης, Ωραιοκάστρου, Νεοχωρούδας και Πενταλόφου.
  • Την ανάπλαση των στρατοπέδων Παύλου Μελά, Μεγάλου Αλεξάνδρου, Παπακυριαζή, Ζιάκα και Καρατάσιου, αλλά και των αδρανών βιομηχανικών εγκαταστάσεων ΑΓΝΟ, Φιλίππου, περιοχής Μενεμένης.

Το σχέδιο του νέου ρυθμιστικού σχεδίου της Θεσσαλονίκης (το πρώτο θεσπίστηκε το 1985) που δόθηκε χθες σε διαβούλευση από το υπουργείο Περιβάλλοντος, καλύπτει μια ευρεία ζώνη που βρίσκεται σήμερα σε ζωτική σχέση με τη Θεσσαλονίκη και περιλαμβάνει και τις ενότητες Χαλκιδικής, Κιλκίς, τη δυτική Ημαθία και τη βόρεια Πιερία.

Εκεί, πάντως, που θα υπάρξουν αντιδράσεις, είναι για όσα προβλέπει για τη Χαλκιδική: Μπορεί η οργάνωση των χρήσεων γης και την ενθάρρυνση μέτρων προστασίας των φυσικών πόρων, που προβλέπεται για τη Σιθωνία και την Κασσάνδρα να ακούγονται ευχάριστα στα... αυτιά μας, όμως, όσα προβλέπονται για το εσωτερικό της Χαλκιδικής (και δεν εννοούμε το ότι θέτει ως προτεραιότητα την προώθηση του εναλλακτικού τουρισμού, αλλά τα περί δημιουργίας πάρκου μεταλλευτικών δραστηριοτήτων), είναι σίγουρο ότι θα ξεσηκώσουν σειρά αντιδράσεων.