«Προέχει η αξιοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μετά από
άτυπη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, σήμερα, στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, με αντικείμενο την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού.


Στη σύσκεψη, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΘ Α.Ε., Στέλιος Αγγελούδης, επέμεινε στο μοντέλο της διάθεσης δραστηριοτήτων του λιμανιού σε ιδιώτες κι όχι στην διάθεση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Οργανισμού. Από την πλευρά του, ο υπουργός υπογράμμισε πως η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη και, σε δηλώσεις του αμέσως μετά, τόνισε πως «προφανώς λαμβάνονται υπόψη οι θέσεις των φορέων της πόλης και της διοίκησης του ΟΛΘ Α.Ε.».

Τόσο ο κ. Αγγελούδης, όσο και ο κ. Μπουτάρης, επανέλαβαν τη θέση τους για τη μερική παραχώρηση χρήσεων του λιμανιού σε μεγάλες εταιρείες διεθνώς αναγνωρισμένου κύρους, αντί να ακολουθηθεί το μοντέλο του «master concession», ήτοι της ολικής παραχώρησης ή και της πώλησης του μεριδίου 74%, που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ στην ΟΛΘ ΑΕ.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης άκουσε τις θέσεις των συμμετεχόντων, αλλά δεν απάντησε σε σχέση με το μοντέλο που τελικά θα ακολουθηθεί, ενώ δεν επεκτάθηκε ούτε σε θέματα, που αφορούν το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τυχόν ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Ο υπουργός υπογράμμισε τη βούληση της κυβέρνησης για την αξιοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης «με γνώμονα τα δημοσιονομικά οφέλη, που θα προκύψουν για τη χώρα».

Ο υπουργός τόνισε τη σημασία που έχουν οι αποκρατικοποιήσεις για την τόνωση των δημοσίων εσόδων και αναφέρθηκε στο διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει εκφραστεί μέχρι στιγμής για τους οργανισμούς λιμένος Πειραιά και Θεσσαλονίκης. 

«Τα δυο λιμάνια μπορούν να αποτελέσουν σημείο αναστροφής του επενδυτικού κλίματος προς τη χώρα μας και πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά την αποκρατικοποίησή τους, προς όφελος όλης της κοινωνίας», ανέφερε και συμπλήρωσε: 

«Εγώ είμαι εδώ για να αφουγκραστώ την τοπική κοινωνία και να εξετάσουμε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε αυτό να το επιτύχουμε καλύτερα».

Τι θα γίνει με τον Α Προβλήτα

Στη σύσκεψη πήρε μέρος και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, για να ζητήσει τη χρήση του Α Προβλήτα από τους Θεσσαλονικείς. Ο κ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε πως «ο Α προβλήτας έχει αποκτήσει αστικό χαρακτήρα» και ότι η χρήση του θα πρέπει να παραμείνει αστική, όπως είναι τώρα.

Για το θέμα του λιμανιού μίλησε στη ραδιοεφημερίδα του Fm100 ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Δημήτρης Λακασάς. Ζήτησε άμεσα ιδιωτικοποίηση. «Η παραχώρηση μέρους της δραστηριότητας έπρεπε να ΄χει γίνει χθες, γιατί αν μείνουμε πίσω, το λιμάνι του Πειραιά θα συνδεθεί με τον οδικό άξονα 10 και οι μεταφορές θα παρακάμπτουν, πλέον, τη Θεσσαλονίκη. Γι αυτό επιμένουμε στο μοντέλο της παραχώρησης χρήσεων κι όχι στην διάθεση του πλειοψηφικού πακέτου», κατέληξε.