Σκοτάδι στην υπόθεση Φωκάς... Για να ξανανοίξει το κατάστημα της Τσιμισκή θα πρέπει, η επιχείρηση, να εξασφαλίσει εγγυητική τράπεζας και 370.000 ευρώ σε μετρητά -μέρος των ενοικίων.

Η επιχείρηση έχει καταφύγει στο άρθρο 99 αλλά μέχρι σήμερα οι πιστώτριες τράπεζες δεν έχουν ακόμα καταθέσει πλάνο για την εξυγίανση της. Αποτέλεσμα, να κρίνεται αβέβαιο το μέλλον της εταιρείας, αλλά και των 500 περίπου εργαζομένων της.

Η πρόεδρος των Εμποροϋπαλλήλων νομού Θεσσαλονίκης, Σοφία Καλαντίδου, που μίλησε στη Ραδιοεφημερίδα του fm100 και στο δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη, υπογράμμισε ότι «το κατάστημα δεν το έκλεισε ούτε η εκκλησία, που ζητά τα νοίκια της, ούτε ο αγώνας των εργαζομένων. Η κλειδωνιά μπήκε από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, για τους εργαζομένους».

Ποιοί είχαν shops in shop στο Φωκά

Όπως εξήγησε, η εταιρία είχε, ήδη, πουλήσει τμήματα του καταστήματος. «Ένας ολόκληρος όροφος είχε δοθεί στο Νότος, που ήταν σκληρός ανταγωνιστής της ‘Φωκάς’, άλλα τμήματα στην Folie- Folie, ακούγαμε ακόμη και για πώληση στην Attica, η οποία διέψευδε, ενώ είχε πάρει το κατάστημα της Αθήνας, στην Ερμού».

Η κ. Καλαντίδου πρότεινε οι εργαζόμενοι να βρίσκονται συνεχώς έξω από το κατάστημα «για να γίνει σαφές το μήνυμα ότι δεν θα ανοίξει το κατάστημα αυτό , αν δεν είναι οι εργαζόμενοι πάλι μέσα».

Το κατάστημα ανήκει στην Ιερά Μονή Αγίας Θεοδώρας, που είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Αυτό σημαίνει ότι, για να προχωρήσει στη σύνταξη νέου συμβολαίου, αυτό θα γίνει μόνον με την εταιρία που θα πλειοψηφήσει, σε έναν διαγωνισμό για την ενοικίαση. Αυτό είναι άλλο ένα απαγορευτικό σημείο, για να επαναλειτουργήσει το κατάστημα, αφού είναι γνωστό ότι η εταιρία Attica ενδιαφέρεται για την εξαγορά της επιχείρησης. Εξάλλου, όπως μας είπε η κ. Καλαντίδου, η Attica, που διαβεβαίωνε ως τώρα ότι δεν την ενδιέφερε η άνοδος στη Θεσσαλονίκη, είναι αυτή που αγόρασε το κατάστημα του Φωκά στην οδό Ερμού της Αθήνας.

Κοντά σε λύση με το αρ. 99;

 H Φωκάς, δεν έχει απαντήσει σε ό,τι αφορά την απαίτηση για τραπεζική εγγυητική. Αντιπροτείνει την καταβολή των 370.000 ευρώ και, την εξόφληση με δόσεις των υπολοίπων 800.000 ευρώ που οφείλει. Η Μονή δεν δέχθηκε αυτή την πρόταση, καθώς αφενός είναι γνωστά τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία και, αφ’ ετέρου, με το που έγινε η έξωση, Τράπεζες έσπευσαν να επικοινωνήσουν με το νομικό σύμβουλό της και να διαθέσουν το ποσό που σε μετρητά προσφέρεται. Αυτό, πάντως, δείχνει ότι Τράπεζες και Φωκάς είναι κοντά σε συμφωνία για το άρθρο 99.

Στο θέμα παρενέβη και ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, για να νοικιαστεί, εκ νέου, το ακίνητο στην εταιρία Φωκάς, αν αυτό είναι σύννομο. Αυτό το ενδεχόμενο εξετάζεται.

Μαύρα τα βλέπουν οι εμποροϋπάλληλοι

Η κ. Καλαντίδου έδωσε κι άλλη μία πτυχή του τεράστιου προβλήματος: Καθώς στο κατάστημα λειτουργούσαν shops in shop, η ενοικίαση του καταστήματος σε άλλη επιχείρηση καταργεί τη λειτουργία τους και, οι υπάλληλοι αυτοί, που δεν είναι υπάλληλοι της Φωκάς και μπορεί, ως τώρα, να μην είχαν το παραμικρό οικονομικό πρόβλημα, να βρεθούν χωρίς δουλειά!

Όπως είπε, «οι εμποροϋπάλληλοι της Θεσσαλονίκης είναι ένα βήμα πριν τον πανικό. Πολύ φοβάμαι ότι, αντί να διεκδικούν, πλέον, μπροστά στο φάσμα της ανεργίας, θα δέχονται ό,τι κι αν τους προτείνει ο εργοδότης»...