arxaiokapilia_petropoulos_giatros_20120209_02.JPG

Ποινή κάθειρξης 22 ετών και χρηματικό πρόστιμο 50.000 ευρώ επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης σε 67χρονο συνταξιούχο εκτελωνιστή για υπόθεση αρχαιοκαπηλίας. Άλλοι 43 καταδικάστηκαν.

O 67χρονος είναι ένας από τους βασικούς κατηγορούμενος της σπείρας που δρούσε στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα και είχε διασυνδέσεις στο εξωτερικό.
Μαζί του καταδικάστηκαν άλλα 43 άτομα που κατηγορούνταν για συμμετοχή στο ίδιο δίκτυο. Το δικαστήριο τους επέβαλε ποινές από φυλάκιση 2 ετών έως κάθειρξη 9 ετών και δύο μηνών, ενώ αθώωσε εννέα άτομα που κάθισαν στο εδώλιο του Κακουργιοδικείου.

Οι έρευνες των διωκτικών αρχών αποκάλυψαν έναν αρχαιολογικό θησαυρό, αποτελούμενο από 9.200 νομίσματα και αντικείμενα διαφόρων εποχών.

Από το σύνολο των καταδικασθέντων, δύο πήραν το δρόμο για τις φυλακές. Πρόκειται για τον 67χρονο, φερόμενο ως «εγκέφαλο» του δικτύου, και τον άμεσο συνεργάτη του που ήταν ο εκτιμητής των αρχαίων.

Ο βασικός κατηγορούμενος κατηγορήθηκε για συγκέντρωση κυρίως αρχαίων νομισμάτων από διάφορες περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας.

arxaiokapiloi_20120303_01.jpg

Οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους ήταν άτομα που έψαχναν παράνομα αρχαιολογικούς θησαυρούς και παρέδιδαν τα ευρήματα στο δίκτυο που είχε «στήσει» ο 67χρονος. Όπως αναφέρεται στο παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, ο βασικός κατηγορούμενος, μεταξύ άλλων, φέρεται ότι διοχέτευε τα νομίσματα σε εξειδικευμένους οίκους δημοπρασιών του εξωτερικού.
Ο 67χρονος δεν παρέστη στην ετυμηγορία του δικαστηρίου, καθώς τις τελευταίες μέρες, κι ενώ ήταν σε εξέλιξη η ακροαματική διαδικασία, επικαλέστηκε πρόβλημα υγείας και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της πόλης όπου νοσηλεύεται φρουρούμενος.

Αυτός ήταν ο λόγος που δεν απολογήθηκε, με τον συνήγορό του να υποστηρίζει κατά την αγόρευσή του ότι ο εντολέας του παραδέχεται μόνο την κατοχή των αρχαίων.

Για τους υπόλοιπους, το δικαστήριο αποφάσισε να αναστείλει τις ποινές, ενώ στις περιπτώσεις που δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις της αναστολής, αποφασίστηκε η μετατροπή των ποινών σε χρηματικές κι έτσι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Το κύκλωμα εξαρθρώθηκε τον περσινό Μάρτιο, μετά από γιγαντιαία αστυνομική επιχείρηση σε νομούς της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας.