Δεκατρία χρόνια θα χρειαστούν για να εξαφανιστεί η κυκλική ανεργία στην Ελλάδα, σε περίπτωση που ο ετήσιος αριθμός ανάπτυξης στη χώρα μας το διάστημα αυτό ανέρχεται στο 2%!


Αυτό προκύπτει από πρόσφατη μελέτη με τίτλο: «Μπορεί η παραγωγή να προβλέψει την ανεργία: Μια ματιά στο Νόμο του Okun για την Ελλάδα», την οποία εκπόνησαν οι καθηγητές Κωνσταντίνος Καρφάκης του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Κωνσταντίνος Κατρακυλίδης του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ, καθώς και η υποψήφια διδάκτορας του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ Ευτυχία Τσανανά.

Σύμφωνα με τη μελέτη, κατά τα τελευταία 13 χρόνια, η μακροχρόνια σχέση ανάμεσα στις ποσοστιαίες μεταβολές του ποσοστού της ανεργίας και της παραγωγής ήταν κατά μέσο όρο ίση με -0,41, οπότε ο λόγος παραγωγής-ανεργίας ήταν 2,4. Έτσι λοιπόν, μια μείωση της παραγωγής κατά 2,4% συσχετιζόταν με μια αύξηση της ανεργίας κατά 1%. Αξίζει να τονιστεί ότι η σχέση αυτή ήταν διαχρονικά σταθερή, υπό την έννοια ότι δε διέφερε σημαντικά στην ανοδική και την καθοδική φάση του οικονομικού κύκλου.

Οι επιστήμονες του ΠΑΜΑΚ εφάρμοσαν μαθηματικά μοντέλα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι για να μειωθεί συνολικά η ανεργία, η αύξηση της συνολικής ζήτησης θα πρέπει να υποστηρίζεται από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, οι οποίες θα κάνουν την οικονομία πιο ανταγωνιστική, θα ωθήσουν την οικονομική ανάπτυξη και θα μειώσουν τη μακροχρόνια ανεργία.