ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ

Στη δέσμευση των μισών τραπεζικών λογαριασμών του δήμου Θεσσαλονίκης προχώρησε, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, το υπουργείο Οικονομικών, λόγω μη απόδοσης χαρτόσημου προς την εφορία επί 17 συναπτά έτη.

Το ύψος της οφειλής ανέρχεται σε 1,2 εκατ. ευρώ και αφορά το διάστημα από το 1993 έως το 2010. Πρόκειται για χαρτόσημο που καταβάλλεται για ενοίκια που λαμβάνει ο δήμος Θεσσαλονίκης και για τις διαφημίσεις που υπάρχουν στους δημοτικούς χώρους.

Όπως έγινε γνωστό, την εντολή δέσμευσης έδωσε η Δ' ΔΟΥ Θεσσαλονίκης «ως πράξη διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος». Προηγήθηκε φορολογικός έλεγχος κατά τον οποίο αποδείχτηκε ότι ο δήμος δεν είχε καταβάλει χαρτόσημο για μισθώματα που λαμβάνει.

Τελικά το θέμα λύθηκε καθώς, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, στην Ελευθεροτυπία και στον δημοσιογράφο Σάκη Αποστολάκη, ύστερα από συνάντηση που είχε σήμερα στην Αθήνα, με το Γενικό Γραμματέα Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, συμφωνήθηκε να γίνει ρύθμιση των οφειλών, ώστε ο δήμος να εξοφλήσει το ποσό σε δόσεις. «Είναι ακόμη ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η γραφειοκρατία ταλαιπωρεί, είτε πρόκειται για πολίτη, είτε για επιχειρηματία, είτε για δήμο», δήλωσε ο κ. Μπουτάρης.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, νωρίτερα, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Αρβανίτης, κατήγγειλε το γεγονός ότι για οφειλή 1,2 εκατ. ευρώ δεσμεύτηκαν λογαριασμοί αξίας 12,5 εκατ. ευρώ. «Ζητήσαμε παράταση μέχρι τις 27 Αυγούστου για να καταθέσουμε τις αντιρρήσεις μας», είπε ο αντιδήμαρχος.

Παρά την ταλαιπωρία, ο κ. Αρβανίτης διαβεβαίωσε ότι οι δημοτικοί υπάλληλοι θα πληρωθούν κανονικά.