Τον πρώτο ελληνικό αστικό αμπελώνα της Θεσσαλονίκης, σκοπεύει να καθαρίσει την Κυριακή 25 Αυγούστου 2013, στις 10:00 (βρίσκεται στο παρκάκι απέναντι από το Καυτανζόγλειο Στάδιο) ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.

 

Τον αμπελώνα δημιούργησε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Αμπελουργίας της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ και με δωρεά του κτήματος Γεροβασιλείου, τον Απρίλιο του 2013. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης δράσης θα πραγματοποιηθούν εργασίες καθαρισμού, ποτίσματος και συντήρησης (ξεβοτάνισμα, ξελάκκωμα και συντήρηση των στηριγμάτων).

Ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής Κωνσταντίνος Ζέρβας θύμισε ότι «σε μια έκταση 2 στρεμμάτων, φυτεύτηκαν ελληνικές οινοποιήσιμες ποικιλίες: ξινόμαυρο, αγιωργίτικο, μαλαγουζιά και ρομπόλα» και πρόσθεσε πως «στόχος αυτής της προσπάθειας είναι η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εξοικείωση των πολιτών με το φυσικό περιβάλλον και την τέχνη της αμπελουργίας και η δημιουργία συλλογικής συνείδησης καθώς ο αμπελώνας ανήκει σε όλους τους δημότες της Θεσσαλονίκης. Με την πρώτη αυτή δράση σε συνεργασία με εθελοντικές ομάδες της πόλης μας, κάνουμε γνωστή την ύπαρξη του Δημοτικού αμπελώνα της Θεσσαλονίκης και ελπίζουμε να εμπλέξουμε όσο το δυνατόν περισσότερους συνδημότες μας στην προσπάθεια αυτή».