Προσπάθειες να εξοικονομηθεί ενέργεια στα κτίρια της Αρχιτεκτονικής (Αγγελάκη 13) και της Κεντρικής Βιβλιοθήκης (Εθνικής Αμύνης 27 και Αλ. Σβώλου) κάνει ο δήμος Θεσσαλονίκης. Τα ενέταξε σε ειδικό πρόγραμμα που χρηαμτοδοτείται από το Ευρπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από ίδιους πόρους.

 

Σήμερα, υπογράφηκε σχετική σύμβαση από τον Αντιδήμαρχο Αστικού Περιβάλλοντος, Ανδρέα Κουράκη και την ανάδοχο εταιρεία ΓΑΙΑ Α.Ε., με εκπρόσωπό της τον Δημήτριο Μαμουνή.  «Ο Δήμος Θεσσαλονίκης προσπαθεί να βελτιώσει την ενεργειακή συμπεριφορά των κτιρίων του με την χρήση τεχνικών βιοκλιματικού σχεδιασμού που βελτιώνουν τις συνθήκες της εσωτερικής άνεσης των χώρων, ελαχιστοποιώντας την κατανάλωση ενέργειας» δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος Ανδρέας Κουράκης.

Η εταιρία θα ολοκληρώσει μελέτη για τις παρεμβάσεις που θα χρειαστεί να γίνουν στα δύο κτίρια και οι οποίες χρηματοδοτούνται με 1.585.000,00 €(κατά 70% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και κατά 30% από το δήμο Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τις ενεργειακές προμελέτες που εκπονήθηκαν από το Εργαστήριο Ηλεκτρικών Κυκλωμάτων και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του Πολυτεχνείου Κρήτης, θα πρέπει να υπάρξει μείωση των ρύπων CO2 κατά 214,06 τόνους συνολικά και για τα δύο κτίρια.

Θα μελετηθεί η προσθήκη επιπλέον εξωτερικής θερμομόνωσης στο ισόγειο, στους ορόφους και στο δώμα, η αντικατάσταση των κουφωμάτων, η αντικατάσταση των υαλοστασίων στις προσόψεις του κτιρίου, η χρήση ανακλαστικών χρωμάτων στο δώμα, η αντικατάσταση των μονάδων κλιματισμού με νέας τεχνολογίας, η εγκατάσταση εναλλακτών αέρα-αέρα, συστήματος που θα κλείνει τον κλιματισμό όταν ανοίγουν τα παράθυρα, η αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων παλαιάς τεχνολογίας από νέα με λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης και μεγάλης απόδοσης και η εγκατάσταση συστήματος διαχείρισης ενέργειας BMS(το σύστημα αερισμού θα ενεργοποιείται σύμφωνα με τις προκαθορισμένες απαιτήσεις των χώρων, θα σβήνουν αυτόματα τα φώτα με βάση τα επίπεδα φωτισμού και θα υπάρχει ηλεκτρονικό σύστημα παρουσίασης της ενεργειακής απόδοσης).

Η μελέτη, συμβατικής δαπάνης 49.397,64 ευρώ εντάσσεται στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Θεσσαλονίκης 2013 και ευρύτερα στο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας στα δημοτικά κτίρια ενώ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) κατά 70% και από τον Δήμο Θεσσαλονίκης κατά 30% και προβλέπεται να περατωθεί εντός, περίπου, ενός εξαμήνου.